Alexandru Vegh și-a înregistrat propunerea legislativă pe 1 aprilie, la Senat, și o motivează prin "influență negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației".
"Venim cu această inițiativă datorită amplorii pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente și influența negativă și înșelătoare pe care o are asupra populației, aspecte care se datorează, în principal, publicității prin televizune și radio, surse de informații publice care ajung la un număr foarte mare de persoane.
(…) Obligația de a include în mesajul publicitar pentru medicamente invitația de a se citi prospectul și recomandarea de a se adresa medicului sau farmacistului, în caz de manifestări neplăcute, nu suplinește rolul pe care ar trebui să îl aibă un medicament de a vindeca bolile. Pacienții ar trebui să se adreseze medicului specialist, atunci când prezintă simptomele unei boli, și nu abia în urma efectelor secundare, suferite ca urmare a tratării fără recomandare medicală prealabilă", a declarat senatorul UDMR.
În ceea ce privește interzicerea reclamelor la farmacii, Vegh motivează astfel:
"(…)Într-un comunicat postat pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România, prin care se recomandă interzicerea reclamelor înșelătoare care induc în eroare pacienții, se arată și faptul că, citam: 'Considerăm că este total greșit și incorect pentru pacienți să se inducă ideea că ar exista farmacii care nu respectă standardele profesionale. Nicio farmacie nu poate afirma că este model sau etalon pentru alți concurenți, având în vedere faptul că activitatea farmaciilor este una strict reglementată, tocmai petnru protejarea intereselor pacienților. De asemenea, nicio farmacie nu are și nici nu poate avea standarde superioare, față de celelalte farmacii", a mai spus Alexandru Vegh.
Pe de altă parte, această propunere legislativă ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor în publicitate, în România, în 2014: ocupă primul loc între industriile care cumpără reclama, cu 13% din piața de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.
Deși mediul digital este în creștere, în continuare, în televizune se investesc cei mai mulți bani pentru publicitate - 63,5%, potrivit aceluiași raport.
Mai multe pe HotNews.ro.