Tudorel Toader face "o simplă precizare" pe pagina sa de Facebook, în contextul scandalului stârnit de decizia de a retrage acreditările jurnaliştilor Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi Ovidiu Oanţă (Pro TV) la Ministerul Justiţiei. Ministrul sugerează că televiziunile ar trebui să trimită la MJ alţi jurnalişti.
"Un post tv nu isi exercita libertatea de informare doar prin intermediul cuiva care nu intelege sa respecte regulile minimale!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.
Scandalul de la Ministerul Justiției referitor la refuzul de acreditare a unor jurnaliști vine după ce, pe 16 ianuarie 2019, câţiva jurnalişti au fost opriţi la poarta Ministerului Justiţiei, pe motiv că solicitările de acreditare transmise pentru declaraţia lui Tudorel Toader de atunci au nevoie de timp de procesare.
Jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor, a scris despre retragerea acreditărilor jurnaliștilor Ionela Arcanu (Realitatea TV) și Ovidiu Oanță (PRO TV) de către Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader.
Reacția lui Cătălin Tolontan:
"Biroul de presă al Ministerului Justiției a decis să le respingă cererile de acreditare jurnaliștilor Ovidiu Oanță de la PRO TV și Ionela Arcanu de la Realitatea TV.
Tudorel Toader e supărat că ziariștii îl aleargă peste tot, asta pentru că demnitarul nu stă niciodată locului. E iritat pentru că primește întrebări în momente improprii, de vreme ce nici un moment nu e, din punctul lui de vedere, potrivit pentru ca oamenii să-l întrebe ceva. Căci pe oameni îi reprezintă presa.
Respectul demnitarilor pentru informarea cetățenilor a ajuns la un nivel critic.
Președintele țării, Klaus Iohannis, nu dă interviuri din principiu.
Premierul Viorica Dăncilă merge doar în studiourile unde întrebările arată ca și cum ar fi aranjate.
Și, peste toți, eminența statului de drept, Tudorel Toader, interzice dreptul la informațiile de interes public invocând Legea pentru accesul la informațiile de interes public. Nu e nici o butadă aici, așa sună comunicatul Ministerului Justiției în privința celor doi jurnaliști", a scris Cătălin Tolontan pe libertatea.ro.
Raluca Turcan, reacție dură în scandalul acreditării jurnaliștilor
”Dreptul presei de a se informa și de a informa nu poate fi restricționat! PNL îl somează pe ministrul justiției să renunțe la ideea aberantă de a restricționa accesul presei în instituția publică pe care o conduce! Tudorel Toader ne convinge din nou (deși chiar nu mai era necesar) că statul de drept este pentru el doar o noțiune de manual, pe care este incapabil să o respecte și să o aplice. Exact așa s-au instalat dictaturile în secolul trecut: cu izolarea presei incomode, sancționarea și controlul societății civile, instalarea cenzurii și apoi modificarea Legilor în interesul unor politicieni. Dincolo de apucăturile staliniste ale acestui ministru emblematic pentru PSD, ne întrebăm ce ascunde de fapt Tudorel Toader de ochii presei ”incomode”? Care parte din activitatea Ministerului de Justiției trebuie ținută la secret? Poate un pachet de ordonanțe pentru liniștea colegilor de partid certați cu legea?”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Decizia lui Toader ine la două săptămâni după ce acesta i-a a amenințat pe ziariști într-o declarație de presă că le va retrage acreditările dacă aceștia continuă să îi pună întrebări. ”Vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pe 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință”, a spus Toader, potrivit portalului ȘtirileProtv.ro.