"Apreciez foarte clar și fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (negativ — n.r.) ar fi un gest suicidal al președintelui. Atunci, singura soluție care ne rămâne la îndemână este, sigur, declanșarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajungem în această situație, vreau să fiu foarte clar. Am încercat în discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei și cu cei de la PSD să facem tot posibilul să evităm o astfel de situație, dar încălcarea Constituției nu poate fi tolerată, atitudinea de dispreț față de cetățeni, față de votul cetățenilor nu poate fi tolerată, așa încât la un moment dat trebuie întreprins ceva", a spus Tăriceanu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
El a precizat că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier reprezintă "răspunsul politic" pe care majoritatea PSD-ALDE l-a dat ca urmare a "crizei politice" declanșate de "refuzul nemotivat" al șefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh să formeze un guvern.
"Așa cum și în cazul primului refuz nemotivat președintele depășește cadrul constituțional care îi conferă rolul de a nominaliza un prim-ministru care urmează să primească votul Parlamentului — încrederea nu i-o dă președintele, ci Parlamentul, prin votul pe care îl exprimă — dacă președintele refuză și a doua oară, e clar că ceea ce urmărește nu e altceva decât un joc de putere și amplificarea unei crize politice, care, probabil, i s-ar părea domniei sale că îi aduce avantaje. Atunci, sigur că nu avem la dispoziție alte soluții politice inovatoare", a adăugat copreședintele ALDE.
Acesta a caracterizat drept "atitudine josnică" informațiile apărute în spațiul public cu privire la Sevil Shhaideh după ce aceasta a fost nominalizată de majoritatea PSD-ALDE pentru funcția de premier.
"Ceea ce i s-a întâmplat în aceste zile, această atitudine josnică pe care am văzut-o la multe publicații, site-uri de presă, ziare, de a-i pune în cârcă diferite acuzații total nefondate, cu informații venite pe surse, lucru care în final nu are decât o singură consecință — defăimarea persoanei la care mă refer, călcarea în picioare a demnității acestei persoane, distrugerea imaginii publice—, mi se pare un lucru absolut regretabil. Cei care practică asemenea tehnici nu cred că merită apelativul de jurnaliști, comentatori, analiști și așa mai departe. Iese din cadrul oricărei comportări deontologice. Probabil nimic nu va putea să îi repare doamnei Shhaideh onoarea afectată", a spus Tăriceanu.