UPDATEA 14:45 Şova a plecat de la Comisia juridică însoţit de avocatul său, însă nu a făcut declaraţii presei.
UPDATE 14:20 Cinci senatori au votat "pentru" arestarea lui Dan Şova, în timp ce doi au votat "împotrivă" mai anunţă Realitatea TV.
UPDATE 14:15 Senatorul Dan Şova a stat doar 10 minute la audiere. Acesta nu s-a apărat în faţa senatorilor, reclamând un abuz al procurorilor în acest dosar. Mai mult, le-a spus senatorilor că ultimele 2 pagini din referatul procurorilor sunt copy paste din referatul dosarului anterior.
UPDATE 11.06 Dan Şova nu a făcut declaraţii presei la sosirea la comisie. Dosarul deschis luni la Comisia juridică are aproximativ 3.000 de pagini, fiind cuprins în şapte volume. Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, preciza, luni, că marţi va fi întocmit raportul Comisiei juridice şi înaintat Biroului Permanent, care urmează apoi să decidă ca votul să aibă loc la următoarea şedinţă de plen. Acesta avea un carneţel pe care cel mai probabil îşi va nota date din dosar.
Biroul permanent al Senatului a aprobat luni ca votul privind cererea Justiției de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova să fie dat în ședința plenului Camerei Superioare de miercurea viitoare, a anunțat, luni, președintele acestui for legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Biroul permanent a luat în discuție solicitarea trimisă de ministrul Justiției privitoare la încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. Am primit dosarele, documentația, care a fost repartizată Comisiei juridice. Sunt aproximativ 3.000 de pagini. Comisia juridică va începe mâine (marți — n.r.) să consulte dosarele și probabil îl va invita la audieri pe senatorul Șova. Miercurea viitoare, este programat votul în plen privitor la cererea de încuviințare a reținerii și arestării", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței conducerii Senatului.
Întrebat cu privire la faptul că reprezentanții PNL în Biroul permanent au propus o procedură mai rapidă de discutare a cazului Șova în Senat, Tăriceanu a precizat că, în opinia sa, un termen de 24 de ore pentru analizarea dosarului în Comisia juridică ar putea da dovadă de "superficialitate", fiind vorba de aproximativ 3.000 de pagini.
UPDATE 13:28 Votul pentru Dan Şova va avea loc miercurea viitoare, anunţă Realitatea TV. În schimb, rămâne de văzut dacă va fi cvorum la şedinţă, întrucât cu o zi înainte, pe 1 decembrie, senatorii nu lucrează.
UPDATE 13:30 Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, a declarat că Dan Şova este invitat să îşi studieze dosarul astăzi, în Comisia Juridică. Cel mai probabil, marţi Comisia va întocmi şi un raport.
"Programul aprobat de Biroul permanent este acela ca mâine Comisia juridică să deschidă materialul și să facă și raportul, iar săptămâna viitoare, miercuri — pentru că luni și marți vor fi zile libere — să fie înaintat către plen spre vot. Așadar, varianta noastră, propusă de PNL, aceea de a ne mișca mai repede, astfel încât mâine să poată intra în plen, nu a întrunit numărul suficient de voturi, nu a avut susținerea necesară și atunci acesta va fi programul adoptat", a precizat luni Boboc.
Totodată, el a menționat că va discuta cu colegii din Comisia juridică și le va sugera să deschidă dosarele în cursul zilei de luni și să întocmească raportul marți dimineață.
"O să îl invităm astăzi să studieze materialele dacă va dori — dar repet — trebuie să am și părerea și susținerea colegilor din comisie", a arătat acesta.
Cătălin Boboc a subliniat că susține o procedură mai rapidă, deoarece săptămâna viitoare este foarte posibil să nu mai aibă loc ședința de plen, având în vedere că luni și marți vor fi zile libere.
"Riscăm să mergem încă două săptămâni cu această cerere și până la urmă nu văd unde e rostul ca noi să prelungim această procedură, procedură destul de simplă din punctul nostru de vedere. Mai departe, rămâne să discute în fața instanței", a mai spus el.
Boboc este de părere că, deși președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că social-democrații vor vota pentru ridicarea imunității în cazul senatorului Dan Șova, la nivelul membrilor partidului nu s-a produs o schimbare de atitudine.
UPDATE 14:11 ALDE va lua o decizie în privința votului din plenul Senatului în cazul Dan Șova după ce Comisia juridică se va exprima printr-un punct de vedere asupra cererii privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului, a declarat luni copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu. Ulterior, Tăriceanu a mai spus că atata vreme cât nu a vazut conţinutul dosarului, nu poate anticipa cum va vota el sau colegii săi de partid.
"Azi ( n.r. luni) Biroul permanent al Senatului va solicita Comisiei juridice să analizeze dosarele și solicitarea procurorului și va da un aviz. După ce Comisia juridică își va fi îndeplinit această obligație, senatorii vor putea să ia cunoștință de avizul Comisiei juridice și de conținutul dosarelor și atunci vom putea să luăm o decizie în cunoștință de cauză. Astăzi este prea devreme", a precizat Tăriceanu, într-o conferință de presă.
UPDATE. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că sub mandatul său de președinte partidul va vota toate cererile procurorilor și chiar s-a exprimat în favoarea păstrării imunității parlamentare doar pentru vot și pentru declarațiile politice.
Întrebat, la plecarea de la sediul ICCJ, cum va vota PSD în cazul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova, Liviu Dragnea a răspuns: "Am mai spus asta, nu ne putem opune unor demersuri ale justiţiei. Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii".
PNL a declarat la rândul său că va vota favorabil solicitările DNA. Însumate, grupurile senatoriale PSD (60 de membri) si PNL (59 de membri) însumeaza 119 voturi din totalul celor 165 de senatori, situație în care Dan Șova nu are nicio șansă să scape de solicitarea DNA. În special liberalii vehiculează această variantă.
Dan Şova va fi invitat să-şi studieze dosarul
În cadrul şedinţei, conducerea Senatului va discuta solicitarea procurorilor şi o va transmite apoi Comisiei juridice pentru formularea unui raport.
De asemenea, Dan Şova va fi invitat să-şi studieze dosarul şi să-şi exprime punctul de vedere, iar ulterior se va decide când va avea loc votul în plen. DNA îl acuză pe Şova că ar fi pretins şi ar fi primit 100 de mii de euro în dosarul CET Govora.
În acest caz, procurorii l-au reţinut pe Mihai Bălan, director general al instituţiei, pentru abuz în serviciu în forma continuată. Ulterior, Instanţa supremă a decis să fie cercetat sub control judiciar.