"Dacă sunt îndeplinite condiţiile, când cerinţele sunt realizate, trebuie să facem ceea ce spunem că facem", a declarat ea în cadrul conferinţei de presă de la sediul Consiliului.
Ucraina şi Republica Moldova au livrat "în cele mai dificile circumstanţe" şi pasul următor trebuie să fie deschiderea negocierilor de aderare. Această decizie, a spus ea, "nu se va naşte din oportunism sau vreo cale rapidă", ci va fi "bazată pe merit".
În pofida opoziţiei ferme a lui Viktor Orban faţă de declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina - reiterată joi şi care ar putea provoca probleme majore summitului de două zile - Metsola a spus că speră că UE va putea să arate unitate.
"Sunt realistă, dar nu sunt pesimistă; aşa că să aşteptăm şi să vedem. Sunt multe persoane care au putere de convingere în acea cameră", a spus Roberta Metsola la conferinţa de presă.
Preşedinta PE a subliniat şi necesitatea de a se merge mai departe cu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Situaţia geopolitică globală înseamnă că există un preţ şi pentru inacţiune. Dacă lăsăm un gol, va fi umplut de alţi actori cu agende foarte diferite de ale noastre", a spus ea.
Tot potrivit politico.eu, fostul premier belgian şi membru al grupului Renew Europe Guy Verhofstadt a scris grupului său politic pentru a cere depunerea unei moţiuni de neîncredere împotriva Comisiei Europene din cauza deblocării unei părţi substanţiale din fondurile pentru Ungaria.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen cedează "şantajului lui Viktor Orban în privinţa ajutorului UE pentru Ucraina şi deschiderii negocierilor de aderare", a scris el în scrisoare.
"Valorile UE sunt o piatră de temelie a Uniunii şi nu sunt de vânzare", a mai arătat Guy Verhofstadt.