În primăvara lui 2016, Dacian Cioloș anunța că vrea să aducă la București Cumințenia Pământului. Pentru a cumpăra de la proprietari opera lui Constantin Brâncuși, premierul le cerea românilor să dea bani. Oficialii voiau să adune din donații 6 milioane de euro, la care statul urma să adauge alte cinci, ca să poată lua sculptura de la proprietari.
Subscripția publică s-a încheiat pe 30 septembrie 2016, fără suma necesară achiziționării sculpturii. Iar Cioloș s-a ales cu plângeri penale. Șefii partidului politic PRU l-au denunțat pe premier la DNA pentru abuz în serviciu și înșelăciune în legătură cu „Cumințenia Pământului”.
"Am venit să depunem un denunț penal în numele Partidului Romania Unită împotriva premierului Dacian Julien Cioloș, pentru infracțiunea de abuz în serviciu și înșelăciune în speța numită ‘Cumințenia Pământului’. Guvernul Dacian Julien Ciolos a început un nou program pentru Romania, achiziționarea de opere de artă la prețuri de 10 ori umflate", a spus, la acea vreme, Bogdan Diaconu, șeful PRU.
Tot în 2016, Parchetul General începea urmărirea penală împotriva firmei HexiPharma pentru că participase la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. România era zguduită de cel mai mare scandal din sănătate. Oamenii aflau că spitalele românești erau curățate cu dezinfectanți diluați. La nici o lună de la izbucnirea scandalului, patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, murea într-un accident. Poliția a investigat atunci posibilitățile unui accident, a unei sinucideri sau a unei mâini criminale. La 20 iulie, procurorii Parchetului General stabileau că patronul Hexi Pharma s-a sinucis și au dispus clasarea dosarului privind decesul acestuia. Pe fondul crizei, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, demisiona, iar Dacian Cioloș asigura interimatul la Sănătate. Acesta declara atunci că ar fi existat contracte cu “dedicație” pentru dezinfectanți.
În același an, guvernarea lui Cioloș era zguduită de cel mai mare scandal de plagiat. Comisia Națională de Etică, cea care verifica acuzațiile de plagiat, a fost revocată, în timpul mandatului lui Cioloș, pentru că ar fi validat doctorate, considerate falsuri grosolane, așa cum spunea ministrul Educației de la acea vreme - Adrian Curaj.
În 2017, dreptul Serviciilor Secrete de a face afaceri i-a creat o stare de confuzie lui Dacian Cioloş. El s-a arătat surprins, într-un interviu de televiziune, de faptul că serviciile de la noi au dreptul prin lege să facă afaceri.
La doi ani distanță însă, în 2019, Dacian Ciolos a fost fotografiat la un restaurant în Viena cu Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI.
De curand, Dacian Ciolos a mărturisit că a luat parte la spiralele MISA și că a mers și la cursuri de yoga, alături de mii de adepți care practică meditația ca stil de viață. Practic, premierul propus de Iohannis a fost unul dintre cursanții lui Gregorian Bivolaru.