În cele şase zile de criză nu a existat nicio întrevedere între liderii PSD şi PNL şi, potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, nici măcar o încercare de convocare a unei şedinţe a USL, în condiţiile în care fiecare dintre părţi preciza că aşteaptă un semn de la cealaltă parte pentru a se reîntâlni.
Totodată, preşedintele PNL Crin Antonescu a lipsit din ţară în această perioadă, el aflându-se într-o vizită cu caracter privat în străinătate.
Drept urmare, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai PSD şi PNL au comunicat în aceste şase zile prin intermediul presei, lansând acuze reciproce şi invitându-se unii pe alţii la a spune de o manieră clară dacă doresc ca USL să continue să existe.
După cele şase zile, criza din USL pare să fi atins apogeul, în condiţiile în care duminică seara liderii PNL au decis să se reunească, într-o şedinţă informală, pentru a stabili mandatul de negociere al partidului pentru o nouă şedinţă a USL, care ar putea avea loc luni, dar şi strategia parlamentară a PNL pentru săptămâna care începe.
Şedinţa poate fi considerată decisivă pentru existenţa USL, în condiţiile în care liderii liberali ar putea discuta inclusiv rămânerea la guvernare.
Pe de altă parte, dacă blocajul generat de criza guvernamnatală se prelungeşte, USL ar putea intra, începând de luni, şi în criză parlamentară, fiind pusă la încercare susţinerea Guvernului în Legislativ.
În acest moment, însă, poziţiile de negociere ale PSD şi PNL par să rămână neschimbate, cel puţin formal, în condiţiile în care nu au fost anunţate public modificări ale acestora.
Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat, vineri, că a "ales" ca în 2014-2016 să fie păstrată formula de succes USL, apreciind că USL reprezintă cea mai bună formulă de guvernare şi că USL poate oferi stabilitate politic şi guvernamentală pentru perioada care urmează.
Ponta nu a precizat, însă, că PSD ar renunţa la propunerea de restructurare a Guevrnului care implică patru funcţii de vice-premier, una pentru fiecare partid component -PSD, PNL, UNPR şi PC, în condiţiile în care PNL se opune categoric înfiinţării unei noi funcţii de vicepremier, care să revină conservatorilor.
La rândul său, Crin Antonescu a precizat că interpretează "optimist" declaraţia lui Ponta potrivită căreia premierul a ales ca guvernarea să continue în formula USL.
Antonescu a spus că înţelege din declaraţia lui Ponta că acesta ar renunţa la condiţia ca şi PC să deţină un post de vicepremier şi că, în consecinţă, nu ar mai exista niciun motiv ca USL să nu meargă mai departe, de luni încolo, cu o nouă formulă guvernamentală.
Antonescu arăta că luni ar putea avea loc o şedinţă a USL, pentru a se putea solicita convocarea Parlamentului în şedinţă comună pentru votul privind restructurarea Guvernului.
Negocierile în USL privind restructurarea Guvernului au fost blocate marţi, după ce premierul Victor Ponta a propus o formulă guvernamentală care să includă patru posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid - PSD, PNL, UNPR, PC, postul alocat PC urmând a fi ocupat de Daniel Constantin.
Ponta a propus această formulă de restructurare a Guvernului după ce PNL a decis să îl propună de prim-vicepreşedintele liberal Klaus Iohannis pentru ocuparea prosturilor de vicepremier, în locul lui Daniel Chiţoiu, şi ministru de Interne, în locul lui Radu Stroe, propunere care genera o suprapunere între posturi şi atribuţii şi care reclama un vot de încredere asupra noii structuri a Guvernului.
Totodată, liberalii propuseseră ca ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să preia portofoliul Finanţelor, de la Daniel Chiţoiu, Cristian Buşoi, preşedinte al CNAS, să preia ministerul Sănătăţii, iar Teodor Atanasiu să-l înlocuiască pe Andrei Gerea la Ministerul Economiei.