Rareori un regim din România ultimilor ani a fost întâmpinat cu mai multă severitate decât regimul Dragnea în comunicatul Departamentului de Stat american de ieri. Tonul ferm nu mai are nimic din eleganţa înşelătoare a diplomaţiei, ci traduce neliniştea faţă de deriva României. Miza acestei intervenţii fără precedent este apărarea direcţiei euro- atlantice ce a oferit României siguranţă, predictibilitate şi apartenenţa la o comunitate de valori. Toate acestea sunt puse în pericol mortal de agresivitatea cu care Liviu Dragnea orchestrează, prin acoliţii săi, puciul parlamentar de la Bucureşti. Ceea ce se naşte este o ordine oligarhică şi izolaţionistă, cu nimic mai puţin toxică decât aceea a Preşedintelui Erdogan. Regimul Dragnea a trecut Rubiconul şi se află în conflict deschis cu Statele Unite.
Reacţia de ieri este consecinţa unei serii de gesturi fără precedent. PSD este, sub Liviu Dragnea, un partid a cărui ambiţie este nu doar ruinarea economică a României , ci şi izolarea internaţională, ca prim pas potenţial în reorientarea alianţelor statului nostru. Pentru Liviu Dragnea, soluţionarea problemelor sale penale este inseparabilă de eliminarea unei întregi arhitecturi juridice şi politice. Lupta cu “statul paralel” este lupta cu statul de drept şi cu cei care îi contestă hegemonia. Semnăturile a mii de magistraţi aşezate pe protestul împotriva legilor iniţiate de Tudorel Toader sunt privite ca parte a unui complot destinat să înlăture guvernarea legitimă din România. Teoria conspiraţiei devine, în acest context, cheia de lectură favorită la Bucureşti.
Dramatismul momentului de acum nu poate fi ignorat. Tensiunea ce defineşte relaţiile României cu Occidentul şi cu Statele Unite în particular poate fi fundalul pe care să se producă o regândire a identităţii noastre interne şi externe. Politica PSD şi a lui Liviu Dragnea are potenţialul de a submina, fatal, eforturi de decenii, făcând din România un satelit putinist sau o clonă erdoganistă.Dispreţul autocratic cu care este tratată opinia publică face parte din logica aceleiaşi sfidări.
Vezi mai multe pe Contributors.ro.