'Așteptăm cât mai repede un guvern instalat cu un program de guvernare care, sperăm noi, să includă reformele care sunt așteptate de cetățenii Republicii Moldova — de luptă împotriva corupției, de eficientizarea statului, proiecte care să relanseze economia. România este gata să ajute Republica Moldova și din punct de vedere diplomatic, și din punct de vedere economic, dar așteptăm să avem avem guvernul, să vedem programul de guvernare și să putem începe discuțiile concret'', a spus Cioloș într-o conferință de presă la Ambasada României de la Paris. Premierul și-a exprimat speranța ca ''lucrurile să se înscrie pe făgașul normal cât mai repede''. ''Eu pot să transmit din partea Guvernului român că România este alături de Republica Moldova'', a adăugat Cioloș.
Un răspuns a venit și de la MAE:
"Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării", se arată în comunicat.
Miercuri au fost proteste şi îmbrânceli la uşa Parlamentului din Chişinău, după ce Legislativul Republicii Moldova a dat un vot de învestitură Guvernului Pavel Filip. Parlamentul de la Chișinău este asediat de protestatarii care au forţat intrarea în clădire folosind o rangă. Imaginile pot fi urmărite live. Protestele vin după ce în cadrul unei ședințe tensionate, Parlamentul a acordat Guvernului votul de învestitură. Republica Moldova evită astfel declanșarea alegerilor anticipate, care ar fi fost câștigate de politicienii proruși, dar instalează la șefia Guvernului un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc.