Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, consideră că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar putea fi un câștig pentru Guvern din funcția de ministru, menționând că nu este clar dacă acesta poate fi și vicepremier, Iohannis fiind propus pentru cele două posturi de PNL.
"Domnul Iohannis este un om de valoare și poate fi un câștig pentru guvern. Sper ca dorința PNL de a-l numi pe domnul Iohannis și vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul și instituțiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur că vor fi găsite cele mai bune soluții în USL pentru ca acest lucru să nu se întâmple, după ce liderii vor discuta acest subiect", susține Ivan, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
Dan Şova: Klaus Johannis nu poate fi viceprim-ministru al României, în contextul actual
"Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investii Străine, Dan Şova a observat la rândul său că Johannis nu poate fi vicepremier în actualul context.
Prin Hotărârea nr. 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare și a întregii liste a Guvernului. Pe 21 Decembrie 2012, Parlamentul a votat atât componența, cât și structura Guvernului. Potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice și fiscale (care deține și funcția de Ministru al finanțelor publice), unul care se ocupă de securitate națională și ordine publică (fără portofoliu în Guvern) și un altul responsabil cu administrația publică (care deține și funcția de ministru al dezvoltării regionale).
Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice și fiscale, această poziție aparținând titularului de la Finanțe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranță națională și ordine publică. Dar această poziție este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea și, în mod evident, nu poate fi pusă în discuție poziția domniei sale în Guvernul României. Nu în ultimul rând, cred că este de discutat și problema oportunității și chiar a legalității ocupării concomitente a funcției de ministru și de primar. Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament și de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.
Cei propuși sunt oameni competenți și posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică. Dar toate aceste propuneri trebuie discutate și în cadrul USL. Deși propunerile aparțin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta", a scris Şova pe contul său de Facebook.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat vineri că liberalul Klaus Iohannis a fost validat de conducerea partidului pentru a ocupa portofoliul de la Interne și, în același timp, funcția de vicepremier.
La rândul său, primarul Sibiului a declarat că nu este dispus să renunțe "foarte ușor" la funcția sa, după ce conducerea PNL, partid în care ocupă funcția de prim-vicepreședinte, l-a nominalizat pentru postul de ministru de Interne și vicepremier.
"Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie. Există antecedente (...), un fost primar general care a putut să fie în același timp și prim-ministru și bine a făcut", a spus Iohannis, precizând că va face apel la legislație, dacă aceasta îi va permite.