Proiectul de lege "pentru modificarea și completarea articolului 7 din Legea 50/1992 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții" introduce două alineate care prevăd următoarele:
- "Dacă în termen de 30 de zile de la data depunerii documentației complete, în conformitate cu anexa 1, autorizația nu a fost emisă de către autoritățile prevăzute la articolul 4, aceasta va fi considerată aprobată tacit";
- "Termenul de 30 de zile curge de la momentul completării documentației".
Potrivit inițiatorilor, această modificare ar trebui să reducă timpul de așteptare pentru autorizația de construire care, și în legislația actuală, este de 30 de zile.
"Autorizația de construire se emite în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. In practica, durata reala a obtinerii autorizatiei de construire se poate prelungi pana la cateva luni, ceea ce blocheaza executarea lucrarilor si poate cauza pierderi pentru stat prin neplata unor taxe ulterioare emiterii autorizatiei de construire", se arată în expunerea de motive.
Inițiativa este mai veche, din 2009, a fost aprobată la vremea respectivă de Camera Deputaților, însă președintele României, de la acea vreme, Traian Băsescu, a trimis-o în Parlament pentru reexaminare.
Seful statului arata atunci, in motivarea cererii de reexaminare trimisa Parlamentului, ca Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii sanctioneaza deja contraventional nerespectarea termenului de 30 de zile de emitere a autorizatiilor de constructii, astfel incat nu sunt necesare noi garantii pentru respectarea acestui termen, actualele reglementari asigurand emiterea cu celeritate a autorizatiilor de constructii.
"Procedura aprobarii tacite a autorizatiilor de constructie poate da nastere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrari de constructii care incalca prevederile legale de acordare a autorizatiilor de constructii, precum si normele de urbanism, de disciplina in constructii ori de demolare a unor imobile cu valoare istorica si arhitecturala", atrăgea atenția fostul șef de stat, Traian Băsescu.
In 2011, a fost din nou aprobata de Camera, dar presedintele a sesizat Curtea Constitutionala, institutia declarand legea neconstitutionala. In 2013, legea a fost reexaminata si respinsa de Senat. Acum, proiectul a ajuns din nou la Camera Deputatilor, aflandu-se in dezbatere la Comisia Juridica.
Guvernul a dat un punct de vedere negativ pentru acest proiect de lege in urma cu cateva luni.
"Se au in vedere cel putin doua aspecte de importanta fundamentala, care nu pot fi eludate prin efectele Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv argumentul tehnic si cel urbanistic. Din perspectiva argumentului tehnic, precizam ca, avand in vedere faptul ca Romania este o tara cu regim seismic sever, problema sigurantei constructiilor impotriva actiunilor distructive ale miscarilor seismice este de o importanta majora, care nu poate fi decisa de liberul arbitru. Din persectiva argumentului urbanistic, mentionam ca este in interesul autoritatii administratiei publice locale/judetene sa controleze si sa gestioneze activitatea de constructii ca o componenta a dezvoltarii durabile, autorizatia de construire/desfiintare constituind instrumentul de autoritate in acest domeniu", se arata in punctul de vedere al Guvernului.