Din punctul nostru de vedere, nu există, în conformitate cu prevederile constituţionale, decât un singur salariu minim pe economie, nu mai multe. Acum nu umblăm nici la salariul minim din construcţii, nu umblăm nici la aşa-zisul salariul minim pentru cei cu studii superioare. Din perspectiva noastră, încetul cu încetul, prin creşterea salariului minim, se va ajunge la cifrele respective. Salariul în construcţii rămâne la nivelul actual", a afirmat Orban, întrebat dacă salariul minim în construcţii va fi modificat.
El a adăugat că, în cazul în care va fi modificată Ordonanţa 114, prevederile care vizează facilităţile pentru sectorul de construcţii nu vor fi afectate.
"În baza analizei şi a studiului pe care l-am făcut, a anula aceste facilităţi, care au fost introduse prin OUG 114, înseamnă a condamna la faliment foarte multe firme de construcţii, care, în urma reglementărilor adoptate prin OUG 114, au semnat noile contracte de muncă cu angajaţii şi nu ar putea face faţă unei anulări a acestor facilităţi, ar intra pe pierdere şi nu ar mai putea plăti salariile stabilite", a explicat prim-ministrul.
Salariul minim va creşte de la 1 ianuarie cu 83 de lei net. Este propunerea guvernului făcută, ieri, partenerilor sociali, în Consiliul Naţional Tripartit. Sindicatele vor, însă, o majorare mai substanţială şi au avansat formule de calcul diferite de cea a guvernului. Premierul a explicat, la rândul său, că doreşte o modalitate de calcul a salariului minim care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.
Guvernul propune o creștere cu 7,2% a salariului minim pe economie, adică o valoare de 2.230 lei, în timp ce Cartel Alfa dorește 2.260 lei, iar BNS 2.284 lei. Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu metoda de calcul a salariului minim propusă de guvern, așa cum am spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.