Premierul a stat de vorbă mai bine de oră cu câțiva răniți în urma incendiului de la clubul Colectiv, cu personalul medical, precum și cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.
"Am văzut câțiva dintre accidentații de la Colectiv, mai ales dintre cei care încep să recupereze și încep să recupereze atât fizic, cât și psihic pentru că au trecut printr-o traumă profundă. Mă bucur să văd că lucrurile încep să o ia pe făgașul normal. Dincolo de acest caz de la Colectiv, am discutat cu domnul ministru al Sănătății și ministerul pregătește pentru anul următor un program pentru arși pentru a putea acționa în mod specific atunci când este cazul în astfel de situații", a declarat premierul la plecarea de la Spitalul de Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri.
Premierul a subliniat că, așa cum Guvernul și-a luat angajamentul dinainte de preluarea mandatului său, urmează să decidă și rambursarea costurilor referitoare la cei care au fost deplasați în afara țării. "Urmează să decidem și rambursarea costurilor cu cei care au fost deplasați în străinătate, atât în Uniunea Europeană, cât și în afara UE. Și am înțeles că și Ministerul Muncii va veni cu un ajutor pentru însoțitorii celor care au fost tratați sau sunt tratați aici în România", a precizat șeful Executivului.
În spitalele din Capitală mai sunt internate, marţi, 39 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 10 sunt în stare critică şi gravă, alţi aproape 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia şi Germania.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii (MS), marţi dimineaţă erau internaţi în spitale din Capitală 39 de răniţi, dintre care la Spitalul de Arşi 11 pacienţi, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 9, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 5, la Spitalul Elias - 3, la Spitalul Militar Central - 4, la Spitalul Floreasca - 3, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 2, la Spitalul "Dimitrie Gerota" şi la Institutul "C.C. Iliescu" - câte un pacient.
Ministerul Sănătăţii a precizat că 42 dintre răniţii care au fost trataţi, după incendiul din 30 octombrie, în spitale din Capitală au fost externaţi.
Alţi 39 de răniţi au fost transferaţi din spitale din Capitală în unităţi sanitare din străinătate, însă zece au decedat, trei în Marea Britanie, doi în Germania, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia şi unul în Franţa.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.
"Vă rog să confirmați că cei de la conducerea ISU București au fost demiși și că nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare pentru că e păcat ca din cauza unor astfel de comportamente săpăm la credibilitatea unei instituții care se află în prima linie a serviciului public. Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să mă asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot întoarce. Știu că sunt niște reguli la militari, dar vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU nu mai au ce căuta în sistem", i-a transmis Cioloș ministrului Tobă, la începutul ședinței săptămânale de guvern.
Premierul a afirmat că la ISU București sunt "probleme structurale și nu doar o situație punctuală" și le-a solicitat ministrului și secretarului de stat în MAI Raed Arafat să prezinte în perioada imediat următoare un plan de restructurare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
"Sunt deficiențe care vor trebui corectate și mă bucur că în programul de guvernare, fără să avem toate aceste elemente pe care le avem acum, am introdus și obiectivul de a reforma ISU. (...) O să vă rog să transmiteți domnului Arafat că aștept de la dânsul, în perioada imediat următoare, un plan de reformă și de restructurare a ISU, mai ales pe partea de prevenire, unde înțeleg că sunt sincope", a precizat Cioloș.
Prim-ministrul a mai spus că, în opinia sa, situația creată nu este una singulară, ci se mai regăsește și în alte locuri în țară.
"Eu am aflat astăzi și înțeleg că și domnul Arafat a aflat aseară faptul că cei de la ISU București, pe partea de prevenire, fuseseră deja informați de problemele de la clubul Colectiv. În loc să meargă acolo și să ia măsurile necesare au mai adăugat o hârtie la birocrația noastră obișnuită, le-au trimis prevederile legale celor de la clubul Colectiv, spunându-le ce să facă, fără să verifice concret pe teren. Sunt aproape convins că nu e o situație singulară. Probabil nu e doar la București și de asta aș vrea să văd în perioada imediat următoare din partea dlui Arafat — și vă rog să vă implicați și dvs personal — o analiză și un plan de acțiune acolo pentru o restructurare a ISU", i-a mai transmis Cioloș ministrului de Interne.