”Realizările istorice demonstrează că politica adevărată presupune urmărirea stăruitoare a obiectivelor naționale. Mesajul faptelor excepționale este că un proiect de țară construit în jurul societății are nevoie de o viziune clară a clasei politice, dar și de coeziune dintre aceasta și societate. Independența și Marea Unire, precum și, mai recent, integrarea europeană și euro-atlantică, ne arată că atingerea obiectivelor nu se poate realiza fără participarea activă a României la procesele politice europene și internaționale", a susținut Klaus Iohannis.
Atingerea obiectivelor fundamentale nu se poate realiza fără participarea activă la procesele europene și internaționale, a afirmat președintele.
”Proclamația de Independență a fost actul de responsabilitate și angajament al aleșilor, pentru că aceasta este menirea reprezentanților legitimi ai oamenilor - de a urmări cu ințelepciune interesul pe termen lung al țării.
Pe cetățeni îi interesează modul în care acțiunile autorităților și ale institutiilor publice sunt benefice vieții lor și viitorului copiilor lor. O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic. Misiunea dumneavoastră este una esențială pentru progresul țării. (...) Trebuie combătute discursurile populiste prin recurgerea la evidențe.”, a declarat Klaus Iohannis.
O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic, iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent, a mai afirmat președintele, care le-a transmis parlamentarilor că misiunea lor ”este una esențială pentru progresul țării, pentru că de îndeplinirea ei depind performanța și stabilitatea arhitecturii instituționale a statului”.
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, a precizat Iohannis, marile demonstrații din luna februarie a acestui an au exprimat angajamentul unei noi generații de a reîncărca în conținut și semnificație noțiunile de libertate, stat de drept și democrație.
Iohannis, în Parlament: Aveți responsabilitatea de a restabili încrederea cetățenilor în această instituție
”De-a lungul istoriei, românii au arătat în diverse feluri direcția și valorile la care vor să adere. Este rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile lor, precum și să le fructifice printr-o relație de încredere între politicieni, instituții și cetățeni, demnă de statutul european al României. România este un beneficiar net de fonduri europene. Între 1 ianuarie 2007 și 28 februarie 2017, diferența dintre fondurile pe care le-am absorbit și cele pe care le-am plătit la bugetul Uniunii este de 27,7 miliarde euro în favoarea României. Toate acestea s-au reflectat pozitiv în calitatea vieții.
Cu siguranță am fi putut face mai mult în toată această perioadă, de la reducerea decalajelor între regiuni până la absorbția efectivă a fondurilor europene și găsirea unor soluții sustenabile care să diminueze exodul resurselor umane”, a mai declarat președintele.
Nu Uniunea Europeană poartă vina pentru aceste neajunsuri, a subliniat Klaus Iohannis, precizând că responsabilitatea este internă și rezidă, în principal, în capacitatea limitată a guvernelor noastre de a fructifica la maximum avantajele conferite de statutul de țară membră a Uniunii.
Lecțiile trecutului ne arată fără echivoc că țara noastră s-a dezvoltat doar când s-a asociat proceselor politice progresiste europene și atunci când politicienii ce au avut viziune au pus proiectele naționale deasupra intereselor partizane, a punctat președintele.
”Actualul context regional și internațional poate fi o oportunitate pentru ca România să demonstreze că este o națiune puternică și are o clasă politică matură, capabilă să garanteze siguranța și prosperitatea cetățenilor. Dacă ne ridicăm sau nu la înălțimea acestui moment, depinde numai de noi.
Dumneavoastră, doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă revine un rol esențial. Puneți pe agendă legi cu un impact major asupra viitorului românilor. Nu vă gândiți doar la beneficiile pe care unele măsuri le au acum, nu vă gândiți doar la un câștig electoral de moment! Întrebați-vă cum va arăta România în cinci ani, în zece ani, cu legile pe care le adoptați dumneavoastră acum. Întrebați-vă dacă în anii următori România va deveni mai puternică sau dacă, dimpotrivă, va fi slăbită de impactul legilor votate de dumneavoastră. Aveți responsabilitatea și capacitatea de a restabili încrederea cetățenilor în Parlament, această instituție fundamentală a democrației. Aveți responsabilitatea și vă rog să o exercitați”, le-a mai transmis Iohannis parlamentarilor.