"Ca să judecăm corect un lucru complicat trebuie să îl reducem la scara omului privat. O naţiune este ca o familie. În momentul în care judecăm economie unei naţiuni o facem ca atunci când judecăm economia unei case: avem bani să facem asta, ori ba? Niciun om nu îşi permite să trăiască pe deficit. La fel şi cu imigraţia", a declarat Horia Roman Patapievici.
Acesta a mai spus că Europa a reuşit să creeze o civilizaţie prosperă, însă nicăieri nu scrie că oamenii trebuie să trăiască în condiţii excepţionale. "Imigraţia este o consecinţă a unei drame. Istoricii au spus, în trecut, că noi îi vedem pe migratori ca pe nişte triumfători care caută să cucerească. Trebuie să ne uităm cine se află în spatele lor. Ei sunt nişte fugăriţi. Imigraţia este o dramă, Siria este o dramă. Întrebarea se pune în termenii următori: putem face faţă acestor imigranţi? Ce cred imigranţii despre civilizaţia celor care îi primeşte, o adoptăsau o contestă? Sunt de acord cu valorile pe care le regăsesc în ţara gazdă sau le neagă?", a continuat Patapievici.
Conform acestuia se pune şi problema numărului imigranţilor. "Numărul este întodeauna critic. Pot să primesc în casa mea doi oameni, pot să primesc 10 dacă am o casă mare, dar nu pot primi 100. Eu sunt o familie formată din patru oameni, iar ei sunt 100. Este o disproporţie care invalidează noţiunea de primi pe cineva. Chestiunea trebuie văzută în termeni realişti, nu pot să spun ca şef de stat că voi primi toată imigraţia din toată lumea, nefericire este peste tot", a mai spus Horia Roman Patapievici.
"Noi funcţionăm ca un sistem de stat naţiune. Câteva state naţiune in Europa occidentală au făcut un soi de alianţă instituţională la început pe baze economie, după aceea au extins-o la un model civizaţional care o dată cu căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est a devenit principala atracţie pentru jumătatea Europei care după Al doilea Război Mondial a intrat într-o altă aventură totalitară, după cea fascistă. Acest model se bazează pe statele naţiune, se bazează pe democraţia care a fost dezvoltată în interiorul statelor naţiune şi este o stupiditate să îţi imaginezi că această democraţie şi această construcţie instituţională va rezista dacă statele naţiune sunt abandonate cum vor unii progresişti de astăzi", a detaliat invitatul emisiunii Jocuri de Putere.
"Societăţile care nu au o cultură liberal-democratică nu pot dezvolta o democraţie sustenabilă. Cheia acestei democraţii sustenabile este educaţia an de an formată de alegeri, de exerciţiul dezbaterii, presa independentă, justiţia independentă", a completat Patapievici.
"Toate astea nu rezistă unei descentrări a formulei societale a statului naţiune. Trebuie să vedem teribila presiune la care sunt supuse nu instituţiile democratice ci cultura morală a societăţii şi care stă la originea bunei funcţionări", a declarat acesta.
"În momentul în care suntem confruntaţi cu o dislocare majoră a acestei culturi instituţionale, problema este dacă poate ea absorbi acest şoc. Este exact ca la cutremur. O clădire este proiectată să reziste la un seism de 6,5. E clar că ea nu rezistă la 7, dacă este construită să reziste doar până la 6,5. Noi nu ştim la cât rezistă pe scara Richter instituţiile europene. Ecuaţia este foarte complexă", a explicat invitatul lui Rareş Bogdan.
Legat de alegerile din Statele Unite, Horia Roman Patapievici a afirmat că Donald Trump este un strigăt al societăţii americane care spune să s-a săturat. "Ne-am săturat de tine Partid Democratic, ne-am săturat de tine Partid Republican, ne-a săturat de tine establishment politic. Consensul în ipocrizie ne-a ajuns", a spus acesta, adăugânc că în mod limpede aceasta este situaţia pentru că nu are ce să îţi placă la Trump.
Conform lui Patapievici, principala atracţia a lui Trump este dată de decizia de a nu adopta limbajul democraţilor sau al republicanilor. "Câştigă voturi prin refuzul acestui consens al ipocriziei", a declarat acesta.