În urmă cu câteva zile, avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, scria pe blogul său că numai în ultimii cinci ani, în România au fost ascultaţi peste 300.000 de oameni. Zi de zi, fiecare convorbire a ajuns la urechile celor care ascultau.
Iar pentru a face dovada, avocatul a prezentat şi răspunsul pe care l-a primit de la instanţele din ţară. Aşa a ajuns la concluzia că sunt instanţe unde toate cererile de interceptare au fost acceptate de magistraţi.
Una dintre instanţe este cea din oraşul Săveni, judeţul Botoşani. Într-o localitate cu 5.500 de oameni, procurorii au cerut, în ultimii cinci ani, 259 de mandate de ascultare. Şi tot atâtea au primit. Iar avocatul se întreba retoric...„Pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet? Mă tot întreb”, a spus Radu Chiriţă, pentru MEDIAFAX. Am încercat să aflăm exact care este situaţia. Aşa că am sunat la primarul localităţii, Petru Relu Târzioru.
La început, reticent, edilul spune că a mai dat ”declaraţii”, însă ”oamenii îşi fac datoria”, fiindcă ”e zonă de frontieră” şi nu îl interesează subiectul. Apoi, brusc, edilul îşi aminteşte că nu a auzit în ultimii zece ani să se facă ”o captură de 100 – 200 de pachete de ţigări” şi nu i se pare normal ceea ce se întâmplă.
”E o presiune care se creează asupra fiecărui cetăţean, atât timp cât nu au ieşit la iveală dosare. Atât timp cât nu e un dosar, eu nu înţeleg cum se poate să mergem într-o direcţie atât de represivă să zic aşa şi un Big Brother care îţi suflă în ceafă şi poate, poate, a greşit cineva”, susţine Târzioru. Primarul spune că zona în care trăieşte este săracă, iar principalul obiect de activitate este industria uşoară, de unde oamenii obţin venituri foarte mici, tocmai de aceea nu ştie dacă ”Parchetul se referă numai la oraşul Săveni şi nu şi la localităţile din împrejurimi”.
”Ca oraş, Săveni, vă daţi seama, 7.000 şi ceva de locuitori, 1.500 sunt plecaţi şi am 2.000 de elevi în oraş, plus pensionari, tot ce înseamnă popor activ e ascultat. Păi ce e asta?”. Şi cum se încadrează în populaţia activă, primarul Târzioru crede că telefonul său este ascultat ”o mie la sută”, însă nu îşi face probleme şi susţine că vorbeşte ”numai picanterii” pentru a face ”deliciul presei”.