"Am fost surprins să citesc o moţiune simplistă, cuprinzând atacuri şi etichetări la adresa sistemului de învăţământ şi la adresa conducerii acestuia. Absenţa argumentelor analitice este suplinită prin violenţă de limbaj, una improprie educaţiei, şi prin politicianism. Ţinta autorilor moţiunii nu este rezolvarea problemelor din învăţământ, ci identificarea cu orice preţ a unor situaţii particulare care, generalizate, pripit şi forţat, să poată deveni reproşuri la adresa modului în care actuala guvernare PSD-ALDE abordează învăţământul. Această ţintă este exprimată prin chiar tendenţiosul titlu al moţiunii: 'Educaţi România, nu o pesedizaţi' '', a declarat ministrul Educaţiei, scrie Agerpres.
El a menţionat că autorii textului nu operează cu date şi informaţii verificate, ci doar cu supoziţii luate din retorica anti-pesedistă.
"Nu am văzut o analiză pertinentă, ci doar acuzaţii luate la întâmplare prin aşa-zise semnale culese din sistemul de învăţământ, până la speculaţii contradictorii. Sursa tuturor aspectelor presupus negative ar fi în concepţia autorilor moţiunii: PSD. După părerea mea, Educaţia este chiar modul prin care putem depăşi nivelul cel mai de jos al retoricii politicianiste, propunând argumente valabile şi soluţii adecvate. (...) Să dăm la o parte speculaţiile politicianiste şi să inventariem împreună problemele reale ale învăţământului asupra cărora trebuie să ne aplecăm", a adăugat ministrul.
În opinia sa, evaluarea pe care au realizat-o semnatarii moţiunii indică faptul că aceştia nu au "citit cu atenţie programul de guvernare".
"În programul de guvernare sunt prevăzute 53 de măsuri, a căror realizare necesită eforturi şi resurse importante financiare, umane şi de timp, pentru a putea rezolva măcar într-o anumită proporţie problemele cronice ale sistemului de învăţământ românesc, acumulate ani în şir. Pentru corecta dumneavoastră informare, vă comunic că 45 de măsuri din programul de guvernare sunt în curs de realizare, opt sunt îndeplinite şi alte opt se realizează prin abordare integrată cu alte ministere", a precizat el.
Ministrul a răspuns şi acuzaţiilor de "politizare a sistemului de educaţie", atrăgând atenţia că din totalul de 8.632 de funcţii de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar (directori, directori adjuncţi) sunt ocupate prin concurs 7.164.
"O astfel de legitimitate a 83% din funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ preuniversitar asigură stabilitatea şi continuitatea activităţii manageriale. Vă spun sincer că nu vă înţeleg. În guvernarea PDL am avut numeroase situaţii cu doi sau chiar trei directori pe acelaşi post, ca urmare a destituirilor abuzive operate de cei de atunci, în încercarea de a-şi impune favoriţii politici", a precizat Popa.
Ministrul a contrazis şi ipoteza unor "experimente pe elevi", subliniind că în actele normative s-au operat doar modificări necesare pentru corectarea unor disfuncţionalităţi.
"În ceea ce priveşte aşa-zisele experimente pe elevi, menţionăm că în actele normative s-au operat doar acele modificări necesare pentru corectarea disfuncţionalităţilor introduse de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 sau pentru adaptarea acestor prevederi legale, care nu corespundeau nevoilor reale. De exemplu, introducerea învăţământului profesional şi tehnic cu durata de doi ani nu a fost în deplină concordanţă cu cerinţele angajatorilor, astfel încât a fost necesar să operăm mai multe modificări şi completări ale legii", a explicat acesta.