La această oră, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se află în Parlament pentru a da explicații cu privire la pericolul la care România ar putea fi expusă.
Ministrul a transmis parlamentarilor că nu sunt semne reale ale dezescaladării situației de la graniță. Acesta consideră că dialogul diplomatic este calea care trebuie urmată. Românii nu au de ce să fie îngrijorați pentru că țara noastră nu poate fi atrasă într-un conflict diplomatic.
"Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică", a afirmat Aurescu.
El a arătat că acesta "este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate".
"Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren", a declarat Bogdan Aurescu, la începutul audierilor.
Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor îl audiază, miercuri, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, referitor la evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre şi la poziţia statului român în cadrul NATO şi al Uniunii Europene cu privire la acest subiect.