Întrebat care crede că vor fi candidaţii în turul doi la prezidenţiale, Gitenstein a răspuns: "Am trăit alegerile din 2009. Situaţia era foarte volatilă. Am prezis atunci că nu vom şti care va fi rezultatul până în ziua alegerii. Am pariat că va fi o cursă foarte strânsă şi că nu va fi evident cine va câştiga".
"Pentru că românii sunt, prin natura lor - şi ştiu asta pentru că tatăl me era român, un român foarte tipic - nu se hotărăsc decât în ultima clipă. Pe de altă parte, au opinii ferme. Cred că românii sunt exact la fel. Nu vom şti până în ultima seară", a adăugta Gitenstein.
El a arătat că are îndoieli în privinţa apariţiei unui candidat-surpriză, care să influenţeze rezultatul alegerilor.
"Am îndoieli în privinţa asta. Cred că am şti deja. Oricum, vom afla în următoarele săptămâni dacă există un candidat-surpriză care să influenţeze rezultatele. Dar cred că, dintre candidaţii discutaţi, nu voi da nume aici, toţi au alegătorii lor. În prima rundă vor fi destul de divizaţi", a menţionat Gitenstein.
El a mai spus că ruperea USL nu este inexplicabilă, fiind o "alianţă dificilă" încă de la început.
"Domnul Antonescu şi domnul Ponta au avut nevoie de mult talent ca să menţină alianţa. Poziţiile abordate de ei...unul dintre partide e liberal, celălalt e de centru-stânga, aşa că tensiunile au fost mari, de la bun început. Cred că a fost nevoie de mult talent pentru a menţine coaliţia, mai ales din partea prim-ministrului...Întotdeauna am zis că nu va rezista mult", a precizat Gitenstein.
El a spus că, în opinia sa, ruperea USL a fost parţial influenţată de alegerile europene, pentru că acolo intervin alte forţe, în special legate de modul în care partidele sunt grupate în Parlamentul European, fapt care a mărit tensiunea în coaliţie.
Solicitat să comenteze existenţa, la nivelul politicienilor români, a credinţei că viitorul preşedinte trebuie girat de americani, Gitenstein a negat faptul că el ar fi susţinut vreun candidat sau că SUA girează candidaţi.
"Nu. Eu n-am susţinut pe nimeni. Şi cred că e irelevant. De ce v-ar păsa de opinia mea privind preşedintele ? De ce ar conta vreun pic cine cred eu că trebuie să fie preşedinte? Şi de ce aş sprijini pe cineva pentru Preşedinţie, indiferent dacă sunt sau nu ambasador? N-ar trebui să conteze deloc! Nu. Nu cred că e important. Cred că e nelalocul său ca un ambasador, ba chiar şi un fost ambasador, să sprijine pe cineva ca preşedinte", a spus Gitenstein.