Marian Munteanu a vorbit despre momentul în care românii care au ieșit din comunism și au rostit în genunchi ”Tatăl nostru”, în Piața Universității: ”Despre multele lucruri care s-au spus despre Piața Universității, în media s-a tot vorbit că oamenii au fost forțați să se așeze în genunchi, că noi i-am fortat sa continue demonstratia. Erau niste manifestari spontane a credintei oamenilor care a surprins foarte mult oamenii in acea perioada.
Comunismul nu a reusit sa anuleze viata religioasa, si cred eu, datorita unui fapt foarte simplu. Biserica de fapt este poporul. Prin biserica asta intelegem. Nu neaparat un mentor al ei, format din slujitori, preoti, oamenii reprezinta trupul lui Hristos. Ma refer la biserica crestina universala. Vorbim despre o entitate inalt reprentativa pentru tot poporul roman”, este de părere liderul studenților la mineriadele din 1990.
”Noi ca societate avem multe probleme. Aceste probleme au devenit in ultimii ai din ce in ce mai vizibile, mai clare, mai puternic resimtite de oameni. Biserica acopera in intregime substanta etnica a poporului. Ceea ce ar trebui sa semnalam in primul rand, noi romanii, este că avem o problema cu elitele noastre. Începem cu aia politica, e o calamitate. A calculat cineva cat a furat si a distrus conducatorii in ultima 100 de ani?”, a continuat Munteanu, la ”Jocuri de putere”.
”Romanii sunt incadrati in 2 entitati - o entitate administrativa care este Statul, care iti ofera un buletin, iti ofera marele avantaj sa fii batjocorit, iti ofera marele avantaj sa fugi din tara. Din pacate cealalta entitate - Biserica - nu este nici ea lipsita prin reprezentantii ei de unele abateri. Daca vorbim de bani, discutiile nu isi au rostul. Oamenii nu sunt necajiti neaparat din pricina banilor. Ei sunt necajiti din pricina bisericii pentru ca este creditata cu resurse foarte mari. Din zona asta a sufletului pleaca acea putere izbavitoare. Noi nu avem stat de foarte putina vreme, iar stat romanesc nu mai avem de foarte multa vreme”, a încheiat invitatul lui Rareș Bogdan.