"Este o decizie istorica, luata in urma cu putin timp la Consiliul JAI reunit de la Bruxelles.
E, de fapt, o victorie a dreptatii si a demnitatii nationale si un semnal clar ca nu vom accepta vreodata sa fim cetateni de mana a doaua in Europa.
E un triumf al tuturor romanilor, indiferent de optiunea politica sau de situatia sociala
E o victorie a muncii in echipa pentru binele Romaniei. La acest moment au contribuit lideri de opinie din tara si din strainatate, personalitati publice, oameni obisnuiti, alaturi de ministri, diplomati, europarlamentari si tehnicieni din zeci de institutii", a declarat Ciolacu.
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră după victoria României de la Bruxelles: Intrarea în Schengen, un pas necesar
Premierul a atars atentia asupra faptului ca, pentru companiile romanesti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminrarea controalelor la frontiere va facilita comertul si va reduce costurile logistice. Asta inseamna, spune Ciolacu, ca marfurile romanesti vor deveni mai competitive, "ceea ce va stimula ecnomia si va crea noi oportunitati de afaceri si locuri de munca".
Ciolacu a spus, de asemenea, ca pentru romani deciziia de astazi "aduce beneficii concrete si imediate": "Pentru cei din diaspora, care calatoresc frecvent in Romania, in special in perioada Sarbatorilor, nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fara controale suplimentare. Asta insemana mai mult timp petrecut cu familiile si mai putin stres in calatorii".
"Astazi, practic, vedem cu totii rezultatul eforturilor sustinute, pe care le-am inceput din prima zi a mandatului de premier, cand am anuntat ca integrarea deplina a Romaniei in Schengen reprezinta una dintre marile prioritati ale acestui guvern", a aratat Ciolacu.
Totodata, el le-a multumit cancelarului german Olaf Scholz, premeirului spaniol Pedro Sanchez, premierului italian Georgia Meloni si celui maghiar Vicktor Orban. "Sprijinul lor a fost esential", a transmis premierul.