LIVE TEXT - Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:
Întrebat dacă să fie prezentat ca viitor președinte al... partidului Forța Liberală? (n.r.: viitorul partid al lui Ludovic Orban)
E posibil. Am făcut o primă discuție cu parlamentarii care sunt alături de mine, am identificat vreo 7-8 nume, le vom testa astfel încât să vedem care este cel mai potrivit. Când mi-am anunțat dezafilierea, eu am spus foarte clar că eu nu vreau să plec din PNL. Practic, la PNL mi-am petrecut toată viața matură, am făcut echipă, cu oameni care și-au făcut datoria față de țară, oameni care s-au bătut pentru promovarea valorilor liberale. Eu sunt omul care cunoaște cel mai bine liberalii.
Se vede cum cad procentele din PNL
Sondajele nu reflectă realitatea. Politica se bazează pe încredere. Eu îl sfătuiesc pe Iohannis să desemneze premier pe 24 noiembrie când se împlinește un an de la cel mai virulent discurs împotriva PSD. Cum să te duci la Cotroceni împreună cu PSD: dacă aș fi fost președinte PNL eu nu aș fi acceptat.
Cîțu nu a fost la ultimele negocieri... Eu nu dau cu piciorul în oameni căzuți la pământ, indiferent cât rău au făcut României sau PNL. Spun doar atât: își merită soarta. De la început nu a fost altceva decât o unealtă, un biet pion. Am spus foarte limpede că va fi sacrificat în momentul în care Iohannis și grupul care a organizat toată această ticăloșie îl va considera expendable, că se poate debarasa de el. I-am și spus când a propus excluderea mea. I-am spus că în curând nu va mai fi nici prim-ministru, nici președintele PNL.
Emil Boc are o lungă experiență a slujitului președinților
Aduceți-vă aminte ce a spus, că e fericit că Florin Cîțu candidează la președinția PNL, pentru că e convins că în felul ăsta fetele lui nu o să mai plece din țară. Să-ți bagi familia ca să convingi oamenii să voteze... Nu mai știa ce să spună ca să-i convingă pe liberali să-l voteze pe Florin Cîțu. Emil Boc are o lungă experiență a slujitului președinților. Să ne aducem aminte că Boc a fost cel care a acceptat, după ce Stolojan a refuzat, să fie premier în 2008-2009, în guvern cu PSD, guvern făcut de Băsescu cu PSD. Și acum a fost iarăși un fervent susținător al alianței de guvernare cu PSD, care cel mai probabil e nășită și de discuțiile Grupului de la Cluj.
Numele lui Rareș Bogdan, pe lista de miniștri
Ha, Ha, permiteți-mi să râd. La fiecare negociere s-a autopropus ministru. Să vedem dacă îl propune. Sunt curios. El a apărut pe fiecare listă autopromovat.
Nu dl Ciolacu omoară PNL, ci Iohannis și actuala conducere a PNL și oamenii din partid care înghit orice. Dacă își imaginează că cineva mai votează PNL și să fii atât de prost să spui că va fi un proiect pe 7 ani... eu am spus liberalii de la bază ar trebui să-mi ridice statuie. Iohannis nu este în această poziție datorită greșelilor mele. Să ne aducem aminte că ne luptam, cu un mamut PSD, care avea toate pârghiile de putere, ne-a luat primari, cine putea ști că Iohannis după ce a fost primar, un primar foarte bun, a pus Sibiul pe harta europeană, afirmarea lui cea mai puternică s-a produs când Sibiul a fost capitală europeană.
Orban: Un partid liberal nu poate să sprijine un militar
Întrebat dacă era posibil ca Nicolae Ciucă să fie desemnat înainte: Da. Este desemnat și a fost în planurile președintelui pentru că președintele are încredere în Nicolae Ciucă știind că e militar și îl ascultă pe el. Eu am spus mereu: un partid liberal nu poate să sprijine un militar. Eu nu l-am susținut pe Nicolae Ciucă. Și pe Cîțu îl considera slab și disponibil să accepte orice.
România nu este guvernată. De la data de 1 iunie când Iohannis l-a împins pe Cîțu să candideze la funcția de președinte al PNL. Va fi un guvern militarizat prin persoana premierului. Politica în democrație înseamnă altceva. În democrație trebuie să armonizezi. Deciziile majore se vor lua cu Iohannis. Problema cea mai mare în momentul de față este că s-a negociat prost, catastrofal.
Fără Ministerul de Finanțe și secretarul general un premier nu este cu adevărat premier. Noi ne-am bătut pentru Finanțe. Celelalte min erau cerute de președinte.
Vor fi la comandă pesedistă
De ce spune Ciucă faptul că a negociat mai bine? Poate să spună orice. Cel mai important lucru este faptul că premierul nu e premier. El va fi la mâna PSD. Secretarul General al Guvernului controlează tot circuitul documentelor. Toate structurile din subordinea secretarului general vor fi la comandă pesedistă. El a respectat comanda lui Iohannis să ia Ministerul Justiției. Cu siguranță pentru numirea procurorilor.
Cine e în spatele lui Iohannis
O să mai vorbim. Docamdată nu am suficiente elemente ca să pot să dezvolt ce alte agende paralele și care sunt scopurile altora. Lăsați-mă să mă mai documentez că eu nu vorbesc așa. Este o schimbare absolut năucitoare. Nașterea acestei montruozități care este o alianță pe 7 ani între PSD și PNL este cea mai gravă trădare care este desăvârșită și de conducerea PSD.
Am comandat un sondaj de opinie să văd ce guvern vor oamenii, în urmă cu două săptămâni. Oamenii vor guvern tehnocrat, pe locul 2 era refacerea coaliției de dreapta cu USR, pe 3 PSD și abia pe 4 era o alianță cu PSD. Alegătorii PSD nu își doresc ca PSD să facă guvern Iohannis, să ne aducem aminte ce spunea Ciolacu la moțiune. Nu este posibil așa ceva.
Pensiile speciale, desființate în discursuri
Referitor la discursul lui Rareș Bogdan de a desființa pensiile speciale: Să de deființeze la Parlamentul European. Glumesc.
Parlamentul României a făcut un proiect care nu se referea și la pensiile militarilor. Eu am spus că militarii au dreptul la pensii de serviciu, dar și acelea trebuie gândite. E o diferență. S-au creat niște discriminări. Practic. În 2010, în timpul guvernului PDL au fost desființate toate pensiile speciale. Ele au fot readuse pe timpul guvernului Oprea.
Achizițiile din pandemie, un „cartof fierbinte”
Întrebat dacă serviciile l-au informat despre pandemie: Cu siguranță știam ce se întâmplă. Era o amenințare care treuia tratată cu toată seriozitatea. Președintele a instituit stare de urgență. Nu foarte târziu.
Nu am fost informat de achiziții secrete. Nu e atributul serviciilor. Înainte de a exista pericolul evident al pandemiei noi am sesizat că situația stocurilor era dezastruoasă, stocurile erau zero. Noi am emis un act normativ pentru a pemite ONAC să refacă stocurile. Aceste entități s-au ocupat de achiziția unor lucruri absolut necesare în pandemie. În martie, aprilie, mai, piața a luat-o razna. Dacă sunt unii care au profitat de pandemie, să li se facă dosare. S-a speculat pe tema asta, nu s-a arătat implicarea mea în nicio procedură de achiziție. Dacă era necesară intervenție de premier am intervenit pe lângă guvernele cu care erau contracte pentru a debloca stocuri.
Banii au venit în perioada pandemiei de la UE ca urmare a unei decizii UE. Au fost alocați către bugetul Ministerului Sănătății. A crescut capacitatea de tratare a secțiilor de terapie intensivă. Au fost dați pentru șomajul tehnic, etc.
S-a vrut DEMITEREA lui Arafat
Am avut o discuție cu Iohannis în care am vorbit despre posibilitatea de a fi destituit Arafat în condițiile în care erau presiuni în stardă. Eu am cumpănit foarte mult decizia. Nu am ridicat eu problema. Eu îl cunosc pe Arafat, știu foarte bine cum a construit sistemul de urgență. Eu nu am luat decizia pentru că eram într-un guvern în care nu se știa cât durează.
Dacă pleacă din PNL: Nu știu dacă mai aștept. Dacă se parafează guvernul... atât cât am, de doi bani, speranță că PNL, după ce ne-am luptat... mă voi bate. Mă voi consulta cu toți parlamentarii cu privire la ce avem de făcut.
Cum s-a desfășurat întâlnirea în care s-a decis excluderea sa
Dl Cîțu nu a spus nimic. Acuzatorul a fost dl Vîlceanu care a cerut statutul, proceduri etice. Eu le-am spus că ar trebui să se excludă ei. Eu cred că Florin Cîțu nu ar trebui să conducă nici măcar o secție de votare. Și în curând nu va mai fi nici președinte. Toți poartă vina că l-au pus pe Cîțu știind că nu mai poate fi premier și că este prăbușit în încredere. Ei să convoace congres? Ei ar trebui alungați. Problema este slugărnicia față de Iohannis. Gașca demolatoare este toată reprezentată în BEx. Nu a intrat niciun reprezentant al meu.
Alina Gorghiu, o glumă la Ministerul Justiției
Este o glumă. Prefer să nu vorbesc despre subiectul ăsta. Până la urmă, Iohannis și-a dorit Ministerul Justiției și va impune pe cine vrea el.
Eu sunt un om corect, care și-a făcut dat față de țară și nu am de ce să-mi fie frică. Chiar dacă știu că adversarii mei nu luptă cu mijloace corecte ca mine. Eu am făcut publice trădările față de țară, eu mă lupt cu toată forța.
Ludovic Orban: Iohannis este URÂT literalmente
Eu nu pot să înțeleg cum a putut Iohannis să ajungă în situația asta. Este urât literalmente. De oameni care au stat la cozi să voteze pentru el. Cum poți să te comporți cu o asemenea sfidare față de oamenii care și-au dorit o țară normală. Să faci investiții care sunt necesare pentru dezvoltarea României. S-a băgat într-un clopot de sticlă, izolat de lume, este jenant, penibil.
Așa cum s-a votat în 6 decembrie, PSD nu avea cu cine să facă guvern chiar dacă era pe primul loc. De ce să distrugi această coaliție, care este posibilă și acum, apropo. Eu mă duc mâine și le spun că încă nu e târziu să facem ceea ce așteaptă oamenii, că PSD revenit la guvern va face ce vrea el.
Orban: Coalitia de centru-dreapta inca e posibila
Am vazut teoria ca Iohannis cheama PSD la guvernare sa nu fie suspendat. Nu sta in picioare. Daca ar fi lasat PNL sa refaca coalitia, coalitia de centru-dreapta avea majoritate in Parlament. Nu poate fi suspendat. Avand un guvern de centru-dreapta cu majoritate parlamentara... Tocmai asta e inexplicabil: de ce vrea PSD-ul. Nu pentru a scapa de suspendare, ci pentru ca vrea sa fie premier in 2024. Sa nu mai fie Opozitie. Aceasta coalitie, pe langa presedinte, cu majoritate confortabila in Parlament, doua treimi... toate serviciile deconcentrate, 95% dintre primarii din Romania - asta e forta pe care o genereaza o astfel de coalitie. Am considerat un pericol pentru democratie gasca demolatoare condusa de Iohannis dupa cum s-au comportat fata de membrii PNL. Scarba pe care o genereaza nu trebuie sa duca la abandon din partea poporului roman.
Despre modificarea Constitutiei
PSD, avand in vedere ca avea intelegrea cu PNL ca Crin Antonescu sa fie candidat la presedintie, a vrut sa diminueze la maximum atributiile presedintelui.
Sistemul semiprezidential pe care il avem a generat probleme majore. Sunt adeptul monarhiei constitutionale. Sunt printre sustinatorii regalitatii.
Sistemul monarh iti ofera garantia unui echilibru. Realitatea este ca, asa cum e construita Romania, un presedinte ales din partea unui partid nu poate sa fie presedintele tuturor romanilor. Va trebui sa fie partizan ca sa dea satisfactie celor care l-au votat. Un monarh stie ca toata viata este monarh si ca el trebuie sa guverneze echilibrat. E vorba si de alte aspecte care tin de traditie, de istoria Romaniei. Tara noastra si-a atins toate marile obiective sub monarhie.
Despre flagrantul din 2016
Nu m-a avertizat nimeni ca mi se va face un flagrant. Eu nu am stiut nimic. M-am trezit in 11 aprilie,aveam o intalnire cu biserici din Bucuresti, sefii cultelor, eram inscris in cursa pentru Primaria Capitalei, m-a sunat un politist de politie judiciara sa ma dc la DNA. Nu mi-a spus pentru ce, in ce calitate. M-am trezit ca incepe urmarirea penala pe numele meu pe baza unui denunt depus de omul de afaceri respectiv. Eram candidatul la functia de primar al PNL, singurul care avea sanse sa catige. Principalul beneficiar al scoaterii mele din cursa a fost PSD. Asta a lasat candidatul PSD, Firea, fara candidat din parrea celui mai puternic partid de centru-dreapta.
In urma scoaterii mele din cursa, a inceput prabusirea PNL. Rezultatul remarcabil al lui Nicusor Dan - a fost punctul in care a inceput formarea USR-ului ca competitor pentru centru-dreapta. Nicusor Dan exista dinainte. Candidase ca independent. A beneficiat de deciziile catastrofale luate de PNL.
Dupa ce am fost achitat, procurorul care mi-a facut dosar a si plecat din DNA. Procurorul ala nu a vorbit, nici nu a fost intrebat.
Forta liberala - una din variantele de nume al partidului
Un partid politic este o organizatie formata din cetateni care se unesc in mod liber pentru a transpune in practica un ideal etic si social. Ma adresez oricarui cetatean. Eu sunt un om cunoscut ca am o identitate liberala. Cu siguranta sunt prin felul meu de a fi, prin pozitionarile avute de-a lungul timpului... Sunt 3 piloni fundamentali in constructia politica.
Proiectul european poate fi imbunatatit. Eu nu sunt partizanul unei federalizari.
Despre declaratia lui Viktor Orban - UE este ruinata!
Orban e in campanie electorala. E pe punctul de a pierde alegerile din Ungaria.
Schimbarea sefului ANPC
A fost schimbat pentru ca era din echipa lui Orban. A fost schimbat presedintele ANSVSA. Nu exista o dictatura a supermarketurilor. Nu am fost un om care sa vina cu reglementari care sa afecteze mediul de afaceri. Dezvoltarea tarii se produce prin investitii.
Azi in Romania accesul la piata interna trebuie rezolvat in primul rand. Lipsesc niste verigi: colectare, depozitare, selectare, marcare.
Ar trebui facuta o investigare serioasa cu privire la implicarea Serviciilor in zona de business.
Viktor Orban - La Bruxelles dicteaza multinationalele
Kovesi a fost in competitie cu Franta si Germania. Obligatia procurorului-sef european e sa ancheteze orice fel de coruptie cu bani europeni. Decizia ca contractarea pentru tarile UE a vaccinurilor sa se faca la nivel european a fost una aproabata de toti sefii de stat. Distribuirea lor - nu a fost nicio alocare discriminatorie.
Ce e aia multinationala? Dezvoltarea Romaniei in mare parte s-a bazat pe investitii. Foarte multe din ele au fost facute de companii straine, care au generat locuri de munca, inclusiv firme romanesti. In jurul Dacia sunt zeci de mii de angajati care lucreaza la firme private. Tot ceea ce inseamna lant comercial, in fiecare tara din Europa exista aceasta dezbatere, nu trebuie sa fie lasate sa acapareze piata si sa impuna monopoluri. Pentru a fi competitivi, producatorul trebuie sa inteleaga ca astea sunt regulile.
Impozitarea in Romania trebuie sa fie una care sa fie conforma cu Constitutia Romaniei. Impozitele pe cifra de afaceri au mai fost subiecte ale dezbaterii publice, s-a renintat la impozitarea cifrei de afaceri pentru ca nu era o solutie.
Problema este ca cele mai mari probleme pe care le-am avut capitalistii autohtoni au fost de la romani.
Intrebat daca il cunoaste pe Florian Coldea
Cine nu-l stie? Eu sa ma intalnesc cu Coldea? Nu am fost niciodata un om care sa caute sa se puna bine cu detinatorii de putere informali. Am avut odata o discutie institutionala. Nu era nimic relevant. Am avut declaratii publice legate de Coldea. A fost stapanul inelelor, toate cresterile de tentacule ale SRI-ului s-au produs sub Coldea. Nu a fost o intalnire tete-a-tete.
Sunt foarte multi oameni in viata publica care-si imagineaza ca se pune bine cu detinatorii de putere informali... Pupatul papucului sultanului e in memoria colectiva a clasei politice din Romania. Un politician din Romania trebuie sa aiba un singur stapan: interesele romanilor.
Alianta monstruoasa nu cred ca va rezista foarte mult. Ruperea va pleca de la PSD, care pierde din aceasta asociere, nu de la PNL sau de la Iohannis. Daca nu va functiona rotativa... Cu mine nimeni nu a indraznit sa discute pe fata de vreo intelegere cu PSD.
Nu cred ca va ramane foarte mult timp Citu presedintele PNL. Deocamdata, l-a determinat sa renunte la ambitia absurda sa ramana premier. La cum arata azi structurile de conducere importante, BEX si presedintii de filiale, ceilalti sunt gluga de coceni, asculta ce ordin primesc. Daca Citu va pleca, prin fortarea unui congres extraordinar sau demisie, tot Iohannis... Deocamdata, lui Iohannis ii convine foarte mult Citu pentru ca nimeni din apryid nu-l asculta, cred ca nici macar secretarele de la partid.