”Eu niciodată nu am considerat diaspora nesimnificativă și acolo sunt români de-ai noștri și contează orice mie de voturi. Dar, pe fond, dincolo de toate discuțiile la televiziuni, înverșunate, mai puțin înverșunate, ieșirile violente, pe fond, Titus Corlățean nu avea și nu are competența în a stabili regulile de organizare a procesului electoral, într-o secțiune din afară. Am făcut o analiză, la rece, chiar atunci. Principalul motiv, și nu acuz BEC, de întârziere a fost decizia de a se completa declarația pe propria răspundere în interiorul secției. În plus, față de România, acolo trebuia completat în tabel și un rând cu datele personale. Asta a luat timp. Această măsură a fost luată corect, pentru a exista cât mai puține suspiciuni de fraudă. Pentru că s-a stabilit cu STS să scaneze aceaste declarații și după să facă verificări, pentru ca să nu existe șansa unui vot multiplu. Și noi și alții au solicitat, duminică, la Biroul Electoral al secțiilor din străinătate, să dea posibilitatea ca acele declarații să fie completate în timp ce oamenii stăteau la rând. Lucru care s-a întâmplat și în jur de ora 4, BEC a luat această decizie și a început să se fluidizeze. De ce nu se mărește numărul de secții de votare acum? Pe baza legislației în vigoare, nu se pot face mai multe secții de votare în străinătate. Nu știu daca își va asuma Meleșcanu să mărească numărul de secții, nu am vorbit cu domnul Meleșcanu. Legea este foarte clară: turul doi se organizează în aceleași secții de votare ca la primul tur”, a afirmat Liviu Dragnea.
Întrebat, însă, de ce Guvernul nu dă o Ordonanță de Urgență, pentru mărirea numărului secțiilor de votare în străinătate, Liviu Dragnea a afirmat că ”în anul electoral nu se poate modifica legislația” și că, în caz contrar, s-ar ajunge la "invalidarea rezultatului alegerilor”.
”Din mai multe motive. Una, constituțională, în care orice contracandidat care nu a intrat în turul doi poate să vină să spună 'dacă și eu aș fi avut mai multe secții de vot în diaspora, intram în turul doi' și contestă alegerile pentru că spune că i s-a luat un drept, că a fost defavorizată. E cu totul altceva, poate să vina oricine dintre candidați, nu contează cine o face. Să zicem că se fac mai multe secții în străinătate, este și dorința noastră. Cu încălcarea prevederilor legale, cine pierde în turul doi, contestă la CCR faptul că au fost organizate alegerile cu încălcarea prevederilor legale și după care un judecător de la CCR invalidează alegerile. Ajungem să invalidăm rezultatul alegerilor. OUG dată ne aruncă în ceva îngrozitor, plus că oricine poate să o conteste la Curte. Aceeași discuție a fost cu referendumul și s-a dat o OUG pe care Curtea a respins-o, spunând că în anul electoral nu se poate modifica legislația. Este o analiză nepătimașă pe legislație”, a spus Liviu Dragnea.
Mai mult, președintele executiv al PSD a ținut să precizeze că nu s-a hotărât instituirea mai multor secții de votare în străinătate pentru că, ”evaluarea numărului de secții de vot și a numărului buletinelor de vot, care se transmit în străinătate, se face pe baza registrului de vot, în care s-au înscris cetățenii cu drept de vot din diaspora sau, dacă nu au făcut lucrul ăsta, pe baza evidenței pașapoartelor, înregistrate în țările respective”. În consecință, precizează Liviu Dragnea, ”numărul acestora, care a venit oficial la MAE, a fost în jur de 500.000, iar, pe baza lui s-a adoptat acel ordin, s-a făcut înființarea numărului de secții de vot, în așa fel încât să asigure votul pentru peste 600.000 de persoane”.
”BEC a adoptat o hotărâre, alaltăieri, în care spune ca sintagma 'liste electorale' se referă numai la teritoriul României, pentru că afară nu sunt liste electorale, nu a vorbit în hotărâre despre mărirea secțiilor de vot, pentru că nu cred că magistrații din BEC își permit să adopte o asemenea hotărâre. După care au venit cu un comunicat, care nu este o bază juridică, o completează, pentru că BEC are atribuția să interpreteze legislația electorală. Deci, hotărârea de interpretare a legii este completată cu un comunicat de interpretare a interpretării. Pe o asemenea baza juridică, nimeni dintr-un minister, n-are curaj să semneze, pentru că, după alegeri, pe 17, vine un procuror și îi bate la ușa ministrului, ținând într-o mână legea și în alta ordinul care a fost semnat. De ce nu s-au făcut mai multe de dinainte? Tot din lege, pentru că există o regulă: evaluarea numărului de secții de vot și a numărului buletinelor de vot, care se transmit în străinătate, se face pe baza registrului de vot, în care s-au înscris cetățenii cu drept de vot din diaspora sau, dacă nu au făcut lucrul ăsta, pe baza evidenței pașapoartelor, înregistrate în țările respective. Numărul acestora, care a venit oficial la MAE, a fost în jur de 500.000, pe baza lui s-a adoptat acel ordin, s-a făcut înființarea numărului de secții de vot, în așa fel încât să asigure votul pentru peste 600.000. Un ministru nu poate semna un document, dacă nu are o fundamentare semnată de structurile de specialitate. În situația asta, juridică. Funcționarii nu sunt implicați în viața politică. Pe baza acestor informații, s-au făcut acele secții de vot, s-au transmis buletine. Acum, în 2014, 160.000 de români, în 2009, în primul tur 90.000 au votat, nimeni nu a avut un plan. Când faci pentru străinătate, te uiți și la alegerile precedente. Niciodată nu a fost situația asta. Pe de altă parte, e bine să facem și comparații. Cei din care țipă acum, cer invers față de ce cereau la referendumul din 2012, acei oamen în frunte cu Traian Băsescu țipau să nu facem secții de vot, în stațiuni turistice. Când le convenea să nu vină lumea la vot, să își exercite dreptul la vot, ei spuneau să nu se facă secții de vot”, a spus președintele executiv al PSD.