DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 C. proc. pen. și art. 20 din Legea 78/2000, au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de următorii suspecți:
DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,
VIDEO: Dragnea nu a făcut declarații la intrarea la DNA. Și totuși a spus câteva cuvinte. Ce REPLICĂ a dat?
NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,
BĂȚĂUȘ MUGUR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor - sechestru asigurător până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de către terțe persoane,
PIPEREA VICTOR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane,
PREDESCU MARIN, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.
Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați.
Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
- suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
- suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
- suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
- suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei).
La data de 21 noiembrie 2017, suspecților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.
UPDATE 18.00: Liviu Dragnea a plecat de la sediul DNA fără a face declaraţii.
Liviu Dragnea a ajuns cu o întârziere de 33 de minute la sediul DNA, acolo unde a fost citat pentru ora 17:00. Liderul PSD a intra în sediul DNA flancat de Jandarmi. Acesta nu a vrut să facă nicio declaraţie şi nici să răspundă la întrebările jurnaliştilor.
Jandarmii încearcă să împingă jurnaliştii din faţa întrării în sediul DNA. Un jandarm că ei asigură măsuri minime de siguranţă şi că dacă Liviu Dragnea vrea să facă declaraţii va face acest lucru. Acesta a mai spus că în zonă se află aproximativ 20 de jandarmi.
Numărul jandarmilor a fost suplimentat înainte ca Liviu Dragnea să ajungă la DNA, după ce în fața sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie au apărut și câțiva protestatari.
Șeful PSD a fost citat, pentru ora 17:00, la DNA, unde urmează să i se pună sechestru de avere în cel mai recent dosar în care e acuzat de corupție.
De asemenea, în faţa DNA au ajuns şi susţinători ai şefului PSD. Printre aceştia se numără şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu. "Suntem pe trotuarul asta foarte paşnici, foarte serioşi şi aşteptăm ca atunci când Liviu Dragnea soseşte să vadă că e susţinut", a declarat Marian Neacşu.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD, s-a alăturat şi el susţinătorilor lui Liviu Dragnea veniţi în faţa DNA.
"Orice coleg trebuie să fie susţinut de partid", a spus acesta, adăugând că pentru orice om supus abuzului este dificil. "Probele sunt clare, aşa s-a întâmplat, în decursul anilor, foarte mulţi lideri PSD au ost supuşi abuzurilor. Noi simţim pe pielea noastră ce a însemnat un stat paralel", a spus Cătălin Rădulescu.
EXCLUSIV. Din Gratia, comuna natală a lui Dragnea, pentru Tel Drum: două milioane de euro prin două contracte
Astăzi, la Parlament, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns ironic la întrebările jurnaliștilor cu privire la anunțul venit pe surse dinspre DNA cu privire la sechestrul care va fi pus pe averile suspecților din dosarul "Tel Drum". "O să urmeze probabil sechestrul pe viață", a declarat Liviu Dragnea, marți, la Parlament. Totodată, șeful PSD a lansat o nouă teorie cu privire la modul în care "statul paralel" a încercat să pună partidul pe care îl conduce într-o situație dificilă în raport cu SUA.
Șeful PSD a precizat că va merge astăzi la DNA pentru a afla detaliile legate de sechestru. "Nu am cu ce să fiu șantajat", a mai spus Dragnea, care a criticat modul în care apar informații de la DNA în presă "date pe căi neoficiale și nelegale".
"M-am obișnuit să fiu țintă, am fost găsit țap ispășitor la referendumul din 2012, acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiției și de către cine? de unii care se ascund. Eu sunt un om cu față, cu vorbe la vedere, cei care sunt împotriva mea se ascund. I-am rugat pe colegi să facă abstracție de toate aceste atacuri la adresa mea și să își continue treaba legată de programele economice", a mai spus Liviu Dragnea.
Ancheta Teldrum, care l-a băgat în corzi pe șeful Camerei Deputaților, avansează. Potrivit unor surse Realitatea TV, procurorii vor impune sechestru în acest dosar, în care prejudiciul estimat până în acest moment este de 20 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei.
Liviu Dragnea a lansat, la Parlament, o nouă teorie a conspirației, referitor la modul în care membrii Comisiei de Apărare au fost deturnați de la ședința în care se vota achiziția rachetelor Patriot de la americani. Dragnea a sugerat că în spatele amânării din comisie s-ar afla șeful SPP, cel pe care Dragnea l-a acuzat săptămâna trecută că e "omul lui Iohannis".
"Este foarte bine că Tillerson l-a întrebat pe Meleșcanu de votul pe rachetele Patriot. E momentul să lămurim și această mare furtună într-un pahar cu apă, ca să vadă și partenerii noștri cum stau lucrurile. Toți membrii comisiei de Apărare au fost invitați să viziteze un poligon de tir exact la momentul în care era ședința cu avizul. Eu nu cred în coincidențe...Îl las pe domnul Bădălău să vă dea toate explicațiile, el mi-a spus că au fost în poligonul de la SPP", a declarat liderul PSD.
Potrivit acestuia, nu există niciun fel de ezitare din partea PSD în ceea ce ne privește respectarea deciziilor legate de parteneriatul strategic cu SUA și a amintit în acest sens și proiectele de construcție de tehnică militară în România făcute în colaborare cu americanii.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea i-a transmis un alt mesaj tăios șefului Serviciului de Paza si Protectie (SPP), Lucian Pahontu. "Domnu' Pahontu, nu mai încercați la niciun membru PSD să-l convingeți să aibă gânduri de mărire! Ocupați-va de SPP și de paza lui Iohannis. Sfat prietenesc", i-a spus al treilea om în stat șefului SPP.
Răspunzând apoi unei întrebări, privind o eventuală implicare în politică a șefului SPP, liderul PSD a afirmat cât se poate de categoric: "e demult băgat. E poștașul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis".