Concret, Forin Iordache, artizanul celebrei OUG 13, a solicitat conducerii Parlamentului modificarea regulamentului comisiei pe care o conduce cu articolul următor: "Examinarea, modificarea și completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidență asupra Justiției, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum și a celor ce urmează a intra în procedura parlamentară, pe toată perioada desfășurării activității Comisiei și care vor fi transmise acesteia".
În schimb, din partea Opoziției au venit critici dure.
Traian Băsescu a spus că este o greșeală ca Florin Iordache, exponentul anti-reformă din Justiție, să se pronunțe pe proiectele de Justiție:
"Cred că cea mai mare greșeală o facem constituind această comisiei care să rezolve toate problemele pe care le are Justiția. Mai mult decât atât puneți această comisie și sub președinția unui coleg de-al nostru care, în urma aventurilor din prima parte a anului, a reușit să devină o emblemă a antireformei în Justiție. Sugestia mea este să renunțăm la orice comisie specială, lăsați proiectele de legi să meargă prin Comisiile juridice și plenurile celor două camere și sunt convins că vom avea legi mai bune. Modul cum s-a constituit comisia și cel care reprezintă comisia, președintele ei, domnul Iordache, vor fi dezavantaje uriașe pentru ca aceste legi să poată fi duse la capăt datorită reacției publice care va exista", a declarat Băsescu.
Și parlamentarii USR au anunțat că vor vota împotriva acestor modificări.
"Este regretabil faptul că această comisie nu funcționează după un regulament clar, faptul că astăzi se încearcă acoperirea unor greșeli de procedură legislativă. Grija principală ar trebui să fie aceea de transparență, ar trebui ca la comisie să ni se pună la dispoziție toate documentele în timp util pentru a discuta aceste legi. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Noi vom vota împotriva modificărilor", a menționat deputatul USR Stelian Ion.
Reamintim că preşedintele Comisiei speciale de elaborare legilor în domeniul justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat, miercurea trecută că săptămâna aceasta va fi depusă și o lege care să stabilească un cadru clar pentru Inspecţia judidicară, el arătând că, în acest moment, instituţia nu este funcţională.
„Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care sa stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia judiciară. Am vazut că, acum, aşa cum funcţionează în cadrul CSM, nu este funcţională”, a spus Iordache.
Totodată, prezent la dezbaterile din comisie, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.
"În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are", a mai spus Tudorel Toader.
Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.
"O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană", a completat ministrul Justiţiei.