„În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare.
Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei", a spus Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună cu omologii din Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda.
Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a anunţat, tot la Riga, că la cel de-al şaptelea Summit Iniţiativacelor Trei Mări a fost decisă creearea unui nou tip de parteneriat, un parteneriat participant pentru Ucraina, dar şi pentru alte state care aspiră să devină membre al UE.
„Avem parteneri Germania, SUA, Comisia Europeană care patronează activităţile noastre în cadrul UE şi ca state care creează această comunitate a Europei Centrale, dar şi Marea Britanie colaborează cu noi în cadrul unui parteneriat şi Japonia. Am discutat şi despre Ucraina şi suntem profund convinşi că acest statut de stat candidat la UE va fi acordat Ucrainei în curând.
Ne-am decis să creem un nou parteneriat cu Iniţiativa celor Trei Mări să avem şi parteneriat participant, un nou tip de parteneriat care nu e rezervat doar Ucrainei. L-am acordat astăzi Ucrainei şi asta se reflectă în Declaraţia noastră finală, dar considerăm că acest parteneriat participant poate fi acordat şi statelor care aspiră la o candidatură la UE, dacă vor dori să participe la Iniţiativa Celor Trei Mări”, a afirmat preşedintele Poloniei Andrzej Duda, luni.