”Eu sunt convins că vom avea creștere de impozite și taxe, nu există nicio îndoială asupra acestor chestiuni. Am făcut deja de luni de zile simulări cu colegii, care sunt specialiști iîn domeniu, și am avertizat, în repetate rânduri, probabil că oamenii au crezut că sunt anunțuri de campanie electorală. Este clar că pentru 2015 există un plus la cheltuieli de cel puțin 15,4 miliarde de lei, dacă ținem cont de tot ce trebuie plătit: reducerea CAS, cei doi la sută, în plus, la bugetul Apărării (...) Campania se termină. Lucrurile trebuie plătite și Guvernul care va fi în funcție, în 2015, va trebui să scoată banii de undeva. Mărirea sau nu a taxelor și impozitelor este treaba Guvernului șii va fi un Guvern PSD care va trebui să plătească tot ce a promis domnul Ponta, În campania electorală. Nu-mi imaginez că, în 2015, vom avea un Guvern care să reușească să facă economii de 15,4 miliarde de lei, pentru a astupa această gaură. Sunt convins că vom vedea creștere de taxe și impozite. Simulările sunt pentru 2016, dar se pot aplica și pentru 2015”, a afirmat Klaus Iohannis.
Întrebat în ce măsură președintele țării poate împiedica astfel de măsuri economice, candidatul ACL a răspuns:
”Președintele nu le poate împiedica, președintele poate să facă ceva, doar dacă are un Guvern cu care poate să lucreze foarte bine, cu o viziune pe termen mai lung. De aceea îmi doresc, când voi fi președinte, să am un Guvern de la ACL. Atâta vreme cât avem un Guvern PSD, acel Guvern își va face propria politică fiscală, care e catastrofală. Banii aceia trebuie plătiți, indiferent cine guverneaza în 2015. Dacă va rămâne Guvernul PSD, până la sfârșit, vom avea creștere de taxe și impozite, pentru a acoperi aceste sume, dar fără să existe o gândire cum să dezvoltăm economia, pentru a recupera în 2016, 2017. Dacă vom avea un alt Guvern, care înțelege nevoia de dezvoltare economică, se pot lua măsuri care nu vor face o diferență într-o lună de zile, dar care deja prevăd ce se întâmplă în anii următori. Am făcut solicitări ca prim-ministrul să vină cu bugetul în Parlament, legea spune că până pe 15 noiembrie este termenul. Nu prea văd vreo mișcare din partea Guvernului, să vină cu bugetul în Parlament. Și atunci i-am rugat pe colegii mei să facă un draft să ne dăm seama ce se întâmplă. Au făcut acest draft, în funcție de tot ce trebuie plătit, de o estimare a veniturilor și ajungem în zona de dificit bugetară de trei la sută și deja intrăm într-o zonă care este sancționabilă, conform regulilor UE”, a precizat Klaus Iohannis.
În ceea ce privește reducerea TVA, candidatul ACL consideră că actualul Executiv nu va adopta o asemenea măsură și a evidențiat cifrele economice care indică faptul că, în anul curent, nivelul de colectare a fost aproximativ același din 2008, când TVA era de 19 la sută.
”Guvernul PSD va face creștere de impozite și taxe, nu reducere de TVA. Aici este nevoie de o viziunea pe o perioadă mai lungă, este nevoie de un plan. Reducerea, înapoi, de la 24 la 19 la sută este o necesitate economică. Și vă spun și de ce. Haide să luăm câteva date simple. În 2014, ajungem la nivel anului 2008, economia și-a revenit din criză și ajungem cam la același rezultat economic, avut în 2008 și ce credeți: încasările din 2014, pe un TVA de 24 la sută, sunt aproape identice cu încasările din 2008, când am avut TVA de 19 la sută. Ce ne spune? Trebuie să punem serios problema cum venim înapoi. Eu vă spun date economice că noi, în 2014, pe un TVA de 24 la sută colectat, cât s-a colectat în 2008, pe un TVA de 19 la sută, cu economii performante comparabile. Acum, suntem la un TVA de 24 la sută. Avem o evaziune fiscală foarte mare și calculele specialiștior sunt că peste 70 la sută, din evaziune, este din zona de TVA și se datorează și faptului că TVA este prea mare. Tentația este prea mare și se face prea multă evaziune pe TVA. Reducerea se poate face dintr-o dată sau gradual. Cred că gradual este cel mai bine”, a detaliat candidatul ACL.