Klaus Iohannis a spus că avertismentul transmis de GRECO este unul extrem de îngrijorător.
Șeful statului spune că majoritatea PSD-ALDE ignoră toate avertismentele transmise de organismele europene și de către cetățenii României.
”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la GRECO. Concluziile rapoartelor arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de PSD-ALE prin modificarea legilor justiției și a legilor penale. Consultările publice și transparența sunt ignorate în continuare de majortatea PSD-ALDE”, a spus președintele, adăugând că acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european.
”Procedura numirii procurorilor de rang înalt este în continuare subiectivă. Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite să ignore voința proririlor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 din cele 13 recomandări au fost implementate satisfăcător. Toate organismele europene semnalează că așa-zisa reformă a justiției merge în direcție greșită, PSD-ALDE ignoră aceste avertismente și merg în direcția în care vor ei. Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreț total, este cea care contribuie la perpetuarea efectelor nocive ale acestor modificări ale legislație penale”, a mai spus Iohannis.
Șeful statului a cerut Guvernului să desființeze Secția specială de investigare a magistraților.
”Doamna prim-ministru ignoră că Guvernul are posibilitatea de a elebora un act normativ. Prin pasivitatea ei, majoritatea acționează în continuare împotriva voinței și intereselor românilor. Solicit Guvernului să elaboreze cu celeritate un proiect de lege în acord cu voința populară și cu recomandările GRECO, iar acestui demers să i se ralieze și CSM, cu asumarea rolului de garant al independenței justiției”, a completat Klaus Iohannis.
”Toată lumea a înțeles că această secție e o anomalie. Guvernul să vină urgent cu un proiect de lege care să corecteze această anomalie. Sigur, decizia este a Parlamentului, dar inițiativa trebuie să fie a Guvernului”, a spus șeful statului.
”Solicit în numele românilor ca PSD să-și revină și să corecteze legislația pe care tot ei au modificat-o”, a spus acesta.
Declarațiile vin la o zi după publicarea oficială a rapoartelor GRECO, care desființează măsurile majorități PSD-ALDE pe tema justiției și recomandă desființarea secției de anchetare a magistraților.
Extrem de critici, experții GRECO cer desființarea Secției Speciale, ajunsă în prim-planul justiției după o serie de măsuri controversate.
”GRECO (...) a evaluat drept unul dintre cele mai controversate amendamente crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; aceasta a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de jurisdicţie și ar putea fi folosită greşit și ar putea deveni subiectul unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală. [...] GRECO [...] insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.”, se arată în raport.
Consiliul Europei reacționează după atacurile anti-GRECO ale PSD și ALDE
Nici ordonanțele din trecut, care au schimbat din temelii funcționarea justiției, nu au fost uitate de specialiștii europeni.
GRECO critică Guvernul pentru că, în ciuda recomandărilor, a continuat să recurgă la aceste acte normative în domeniul justiției.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că lupta anticorupție va fi subminată grav de modificările făcute la unele infracțiuni, dacă ele vor intra în vigoare.
”GRECO este din ce în ce mai îngrijorat de consecințele practice ale amendamentelor legislative referitoare la procurorii de rang înalt din România. Continuarea atacurilor actorilor politici la funcțiile de conducere din cadrul procuraturii, destituirea şefei Direcției Naționale Anticorupție și încercarea de schimbare a procurorului general nu fac decât să consolideze suspiciunile cu privire la obiectivele veritabile ale acestor amendamente legislative, adoptate printr-o procedură care nu corespunde standardelor statului de drept”, arată experții, care vorbesc și despre presiunea pusă pe DNA.
De asemenea, GRECO constată cu regret că recenta publicare a protocoalelor clasificate încheiate între Parchetul General și Serviciul Român de Informații a ridicat întrebări cu privire la independența parchetului și la admisibilitatea probelor obținute în numeroase cazuri anticorupție, subminând astfel credibilitatea eforturile anticorupție anterioare extrem de apreciate. GRECO se referă la Decizia Curții Constituționale nr. 26/2019 din 16 ianuarie 2019, în care se constată că astfel de practici încalcă securitatea juridică a cetățenilor și a dispus ca toate parchetele și instanțele din țară să verifice în toate procesele în curs dacă au fost respectate normele de procedură și "să fie luate măsuri legale adecvate".
Florin Iordache, mascota lui Dragnea, îi atacă furibund pe experții GRECO
Din 18 recomandări făcute de-a lungul timpului de GRECO, autoritățile din România au implementat complet doar cinci.
”GRECO concluzionează că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător patru din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra. Trei din recomandările celelalte sunt parțial implementate, iar șase rămân neimplementate.
GRECO este preocupat de tensiunile politice continue în România în ceea ce privește reformele sistemului judiciar, cu consecințele sale potențial dăunătoare pentru combaterea corupției.
Cele mai recente încercări ale autorităților române de a reduce termenele de prescripție pentru anumite infracțiuni de corupție, dacă sunt
adoptate prin lege, vor submina în mod serios lupta împotriva corupției în practică”, conform GRECO.