"Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile NATO. Cu o reprezentare echilibrată și influentă din această regiune, NATO va putea lua cele mai bune decizii.
Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general NATO. E o candidatură a României. Angajamentul meu ferm față de valorile NATO, a anunțat șeful statului.
Alte declarații ale șefului statului:
Sunt două decenii de când România e membră NATO, care de 75 de ani promovează dmeocrația și libertatea și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri
Valorile cardinale ale Alianței, statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, sunt busola care ne-a ghidat către consolidarea democrației
Umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Trăim în cele mai dificile vremuri din punct de vedere al securității, din ultimele decenii, dar ne simțim protejați pentru că suntem membri ai NATO.
Rusia e o amenințare gravă și de lungă durată pentru Europa, iar întărirea flancului estic va rămâne prioritate pe termen lung.
Presa internațională, prin corespondenți ai unor publicații de top (Bloomberg și Politico) la Casa Albă și NATO, a fost cea care a pus pe agendă faptul că președintele Klaus Iohannis intenționează să intre în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, unde singurul doritor care se bucura de sprijin era Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei. De altfel, Rutte a și fost anunțat că va primi sprijin de la numeroase țări, printre care și Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Însă țările din Estul Europei ar vrea o persoană diferită de Rutte, cu o abordare mai clară pe ceea ce înseamnă războiul din Ucraina și gestionarea relației cu Rusia. Noul șef al Alianței este decis prin consens, deci trebuie să fie dat acceptul tuturor celor 31 de state, preferabil până la Summitul NATO din iulie, de la Washington. Tot din surse de la Washington a plecat prima informație despre intenția anunțată de România pe canale informale, pentru ca apoi să fie dublată de surse de la nivelul NATO.