"Pare a fi un puci la prima vedere: să decapiteze partidele - ia-i conducătorii, ia-i şefii şi aşa mai departe...", a explicat Boda. "Problema este că este aproape imposibil să neglijez fapta asta de coruptie, dacă ea există. E imensă! Miliardul acela de care se tot vorbeşte, pentru mărimea, pentru bogăţia, pentru avuţia, pentru starea economică a Republcii Moldova în care a fost adusă, după părerea mea, şi de către proprii săi conducători, dar şi cu ajutorul substanţial - deşi aparent invizibil, al Rusiei", a adăugat el.
Referindu-se la relaţia pe care România o avea cu republica Moldova la începutul anilor '90, fostul consilier prezidenţial a amintit că atunci exista "o anumită efervescenţă", dar "mai ales a noastră spre Moldova, şi mai puţin a românilor din Moldova spre noi."
"România nu oferea niciun fel de tentaţie. Pentru ce să opteze ei pentru România? Să îşi piardă o suemdenie de posturi înalte, ca să vină într-o zonă care atunci părea că începe să devină tot mai coruptă, spre deosebire de Moldova? Nu apăruseră încă fenomene de acest fel, care sunt uluitoare...", arătat el, referindu-se la recenta reţinere a fostului premier moldovean Vlad Filat, acuzat de fapte de corupţie.
"În momentul în care Moldova s-a desprins, împreună cu alte surate, din braţele ursului şi şi-a declarat independenţa, oamenii erau mult mai legaţi de acest lucru, decât par să fie azi. Numai că toată chestiunea era mai mult din partea noastră, mai ales declarativă", a completat Boda.
Totuşi, analistul politic a amintit că, la vremea respectivă, România a primit un avertisment serios: "Atunci, începând cu consilierii politici de la ambasada SUA, continuând cu cei britanici, olandezi, cu toţii - şi nu cred că nu doar pe mine m-au avertizat, dar eu răspundeam de zona asta - 'să nu cumva să încercaţi o chestiune similară cu ce s-a întâmplat în Germania'. Dacă mergem pe o astfel de poziţie, ei îşi iau mâna de tot. (...) Dar eu cred că în acelaşi timp noi am fi putut să avansăm. Noi am fi putut merge pas cu pas, în aşa fel încât legăturile noastre ( cu Republica Moldova, n. red) să fie aşa strânse, în varii domenii, încât să nu mai poate fi desfăcute", a conchis Iosif Boda.