Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene vor putea avea si calitatea de persoana fizica autorizata! Altfel spus, vor putea avea afaceri. Asta au stabilit astazi deputatii. Proiectul initiat de PSD stabileste ca alesii locali pot avea in paralel alte joburi, in privat, daca acestea nu au legatura cu functia detinuta in administratia locala.
Potrivit proiectului, "primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti".
De asemenea, consilierii locali sau judeţeni pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca aleşi locali.
Scapă de incompatibilități, după 3 ani
O completare a legii prevede că "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".
"Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil", stipulează textul adoptat.
Opoziția, critici dure
Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectul, menţionând că nu a fost consultată ANI, iar Curtea Constituţională a avut o decizie de neconstituţionalitate pe acest subiect. "Doriţi ştergerea acestor incompatibilităţi şi să facă oricine ce doreşte", a spus el.
Liberalul Florin Roman a susţinut proiectul, menţionând că doreşte "o administraţie europeană". Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus că, prin acest proiect, s-a făcut "o egalitate între aleşii locali şi prefecţi". Şi deputatul Cătălin Rădulescu a subliniat că s-a făcut o reparaţie morală prin prevederile acestui proiect.
Legea a fost votată cu 71 voturi "pentru", 33 împotrivă și o abținere, la Senat.
La momentul respectiv, senatorul USR Florina Presadă consideră că prin acest proiect coaliţia majoritară "a rezolvat" problemele de integritate ale aleşilor locali.
"Noi ştim că sunt sute de dosare instrumentate anual de ANI în ceea ce priveşte problemele de integritate ale aleşilor locali", a spus Presadă.