"Guvernul pregătește "bomba nucleară" pentru Pilonul II și Bursa de la București: contribuții ZERO în a doua jumătate a anului, pentru a forța cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să se transfere înapoi la sistemul public de pensii. Guvernul vrea astfel să împuște doi iepuri deodată: face "economie" la buget de 800 milioane euro netransferând niciun leu în conturile oamenilor din Pilonul II de la 1 iulie și în acest fel îi convinge cu forța să revină la sistemul de pensii de stat, dând mesajul că oricum vrea să închidă definitiv Pilonul II.", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.
Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, marți, că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta „mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă", iar românii vor trebui să aleagă între Pilonul I și Pilonul II de pensii.
Ministrul a mai lăsat să se înțeleagă că românii care nu-și vor exprima opțiunea vor fi automat trecuți la Pilonul I de pensii.
Românii vor avea posibilitatea să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii, a arătat Eugen Teodorovici, fără a oferi alte detalii despre mecanismul la care lucrează Executivul din care face parte. „Nu vreau să mă antepronunț pentru că avem o discuție la nivelul Guvernului și vom ieși cu un pachet integrat și integral pe toate aceste măsuri", a declarat ministrul de Finanțe.
Șeful MFP a refuzat să dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat a se înțelege că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II, potrivit digi24.ro.
De asemenea, ideea Ministerului de Finanţe de a-i pune pe români să aleagă între Pilonul I şi Pilonul II de pensii nu are nici un sens, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la începutul anilor '90.
,,Posibilitatea de a investi banii din Pilonul I de pensii, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, „este o aiureală, pentru că orice scoţi din sistemul general de pensii ca să investeşti trebuie să vii să dai o subvenţie mai mare din bugetul de stat, pentru că există un număr de pensionari în prezent în dreptul de pensii la care pensia trebuie plătită. Deci dacă tu te apuci şi o parte din veniturile sistemului general de pensii public vrei să le scoţi de acolo, să le investeşti, înseamnă că trebuie să completezi de undeva banii necesari pentru plata pensiilor la zi. Este o aiureală economică”, spune Theodor Stolojan.