"În 2001, Victor Ponta nu era membru de partid. Atunci a fost cooptat direct în aparatul din subordinea premierului - Adrian Năstase, la acea vreme - mai apoi, cred că prin 2002, Victor Ponta a devenit membru de partid şi sigur după aceea, pe la finele lui 2002, a fost ales preşedinte al Tineretului Social-Democrat. Pentru mine, a fost o speranţă Victor Ponta atunci, era un băiat tânăr, de viitor, cu pregătire juridică, vorbitor al mai multor limbi străine, extrem de tenace, dovadă azi are şansa nr. 1 pentru Preşedinţia României. Dar, în timpul dezvăluirilor lui Traian Băsescu de aseară, gândeam despre Ponta că niciodată nu mi l-am închipuit în acele vremuri... Bun, după aceea, informaţiile vin. Se spune că sunt un tip informat. Aveam această informaţie cu Victor Ponta, dar mult după. Cred că am obţinut această informaţie prin 2004-2005 legat de el, dar niciodată nu l-am bănuit că ar fi putut fi ofiţer acoperit al serviciilor secrete. Dacă despre Dan Voiculescu, cu care am lucrat, eram aproape sigur... Dacă despre Năstase bănuiam, Geoană sau alţii, mulţi... Unii par, pe unii chiar îi ghiceşti", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV, în emisiunea "Deschide lumea".
A fi ofiţer acoperit nu e "blamabil", continuă consultantul politic, este "o calitate complexă".
"Nu l-am văzut pe Traian Băsescu, în vreun moment, să discute despre calitatea blamabilă de a fi ofiţer acoperit. În afară de ieşirea în decor a lui Robert Turcescu, total ciudată, care a făcut cel mai mare deserviciu categoriei ofiţeri acoperiţi, nu am văzut vreun moment în această campanie ca cineva să blameze această calitate. Este una complexă. Ce este ofiţerul acoperit. Este mijlocul prin care instituţiile statului încearcă să introducă ceva pentru a rezolva imperfecţiunile democraţiei. Democraţia nu e perfectă, democraţia ne dă aleşii pe care-i avem. Acel ceva e o unealtă sofisticată prin care serviciile secrete încearcă să acţioneze în interesul lor în ideea în care serviciile secrete acţionează în interes naţional. În statele puternice, acest lucru nu se contestă. În România, rămâne de văzut dacă acest lucru este aşa sau nu. Deocamdată este o isterie generală pentru faptul că, aşa cum spuneam şi atunci când a ieşit prima dată Traian Băsescu, Băsescu a acţionat asupra a două lucruri foarte importante, care merită să fie discutate: 1. neconstituţionalitatea unui preşedinte cu dublă manetă, sau dublă comandă, cum spunea Elena Udrea azi, un preşedinte care ascultă mai degrabă de ofiţerul de legătură, decât de mandatul popular, lucru foarte grav, şi asta este neconstituţionalitate, până când se ajunge la alte texte de lege, şi 2, lucru de asemenea foarte important, inflaţia de ofiţeri sau agenţi de influenţă din România. Astea sunt nişte fapte care există într-o ţară total bulversată. Nu putem trece atât de uşor peste ele... Azi trebuie să discutăm argumentat asupra esenţei a ceea ce s-a întâmplat, care este evenimentul unghiular al acestei campanii", a explicat consultantul politic.
Întrebat dacă, de când îl cunoaşte pe Victor Ponta, i s-a părut că acesta a avut situaţii în care i-a lăsat impresia că nu gândeşte cu mintea lui, Guşă a răspuns: "Victor Ponta are nişte ciudăţenii în comportamentul lui din când în când care îl aşază sub inteligenţa lui. Ponta este foarte inteligent. Şi a avut în decursul activităţii lui de multe ori anumite elemente în comportament care l-au aşezat sub această inteligenţă pe care eu am sesizat-o de foarte multe ori, care ar fi putut să vină din aceste lucruri absconse. Viaţa unui ofiţer acoperit nu este o viaţă simplă. Este o viaţă în care ai un secret pe care nu poţi să-l spui nimănui. Mai mult, pe care, dacă-l divulgi public, devii tu, la rândul tău, chestionabil din punct de vedere juridic. Viaţa unui ofiţer acoperit este o viaţă de prizonier care, odată ce a acceptat să intre in sistem, odată ce a acceptat un şef, care este acel ofiţer de legătură care nu ştim, poate să fie căpitan, maior din serviciul secret respectiv, el se obligă la nişte lucruri pe care poate, în mod normal, nu le-ar face. El este toată viaţa într-o soldă pe care nu şi-o poate asuma."
"Traian Băsescu nu cred că a vrut să apese asupra faptului că, din servicii, dacă ai intrat, nu mai ieşi niciodată. Băsescu cred că acolo a vrut să mai sublinieze încă o dată o trăsătură pe care el a tot reclamat-o legată de Ponta, respectiv dorinţa lui Ponta de a eluda adevărul despre propria persoană, de a spune lucruri care nu sunt conforme cu realitatea, de la doctorat până la altele... Vrând să facă acest lucru, Traian Băsescu a dat foarte repede peste o ilegalitate pentru că, după cum am văzut din textul de lege care apare foarte clar, (...) Ponta se pare că a încălcat legea într-un mod flagrant şi atunci Traian Băsescu, prin ieşirea lui, a relevat şi ilegalitatea candidaturii, în condiţiile în care 'dezbrăcarea' nu are doar un efect de imagine, de spectacol, ci are şi un efect juridic", a mai spus Guşă.
Întrebat dacă un fost ofiţer acoperit mai are obligaţia să răspundă în faţa ofiţerului de legătură, Guşă a replicat: "Eu nu cred că dispare vreodată această legătură, tocmai prin prisma faptului a cum a fost construită ea. O legătură care este construită în secret, iar maneta este doar în mâna unuia, acea manetă rămâne tot timpul acolo şi planează ca o lovitură de ciocan posibilă pentru cel care este vizat".