Consultantul a vorbit despre starea actuală, spunând: "Ca să caracterizăm, într-un mod clasic, acţiunile lui Dragnea din ultima vreme, rulează filmul "Dragnea, pac la război". Glumind, într-un fel amar, el şi-a asumat un război în condiţiile în care armele sale sunt slabe, starea sa e proastă din punct de vedere al justiţiei, şi e asistat foarte prost.
Am avut o revelaţie, nemărturisită până acum: Dragnea a părut inteligent doar atât timp cât a fost asistat de acei oameni din acel "stat paralel" aşa cum îl denumeşte el şi a celor care l-au asigurat, în ciuda lipsei de pregătire politică, şcolară chiar, că ar putea să câştige. Atunci a părut Dragnea inteligent şi sofisticat. Atunci când a fost încolţit şi a făcut greşeli majore în faţa colegilor de partid şi în faţa românilor, a apărut în fundul gol: "Regele e gol".
Cozmin Guşă a detaliat, vorbind despre cele două mari înfrângeri pe care le-ar fi suferit Liviu Dragnea joi: "Cele două înfrângeri simbolice suferite joi îl arată ca pe un jucător politic slab, deloc sofisticat, disperat chiar.
Concret: faptul că premierul Tudose a spus că nu înţelege conceptul de stat paralel, pentru că nu a fost definit în şedinţa PSD, e o înfrângere simbolică majoră pentru Dragnea, care a făcut declaraţii legate de statul paralel la Herculane fără să discute cu alţii, fără o dezbatere la nivelul partidului. Atunci când ai o declaraţie de război, prezinţi combatanţilor cine este adversarul. Astăzi, practic, Tudose l-a dezgolit pe Dragnea, ceea ce înseamnă că nu a fost prezentat conceptul de stat paralel, ci a fost, aşa, o mişcare a preşedintelui PSD care nu a putut scoate o rezoluţie în sprijinul său la Herculane şi a venit cu această găselniţă. Aceasta este prima înfrângere simbolică".
A doua înfrângere simbolică, spune Cozmin Guşă, ar veni pentru Liviu Dragnea din partea CCR: "A doua înfrângere simbolică este cea legată de aşteptările lui Dragnea şi Tăriceanu. Evident că decizia CCR este una corectă, cum să nu anchetezi hotărâri de guvern care pot să afecteze bugetul de stat, adică ce se întâmplă cu banii românilor. Banii sunt ai românilor şi pe baza încrederii exprimate la vot guvernul primeşte dreptul de a decide cum se cheltuiesc banii românilor, într-un fel profitabil, care să genereze investiţii şi o viaţa mai bună.
E în totală contradicţie cu negocierile subterane făcute -poate- de Dragnea cu oameni din CCR, mai mulţi oameni de acolo fiind foşti oameni din PSD. România nu e la un etaj superior din punct de vedere al respectului internaţional sau performanţei, dar ar fi coborât la un etaj inferior".
Guşă a explicat: "Dragnea începe să piardă pentru că nu are strategie, pentru că ameninţă în stânga şi în dreapta, pentru că, fără să aibă motivaţie, vorbeşte liber despre acţiuni de suspendare a preşedintelui Iohannis, toate aceste lucruri se plătesc. Cu câţi oameni mai avem responsabili pe ici, pe colo, fiecare înţelege că trebuie să îşi respecte fişa postului şi nu stând la dispoziţia lui Daddy.
Daddy a crezut că a câştigat alegerile cu partidul, nu el a fost locomotiva, a crezut că îşi poate trece pe nume personal un regim de putere. Astăzi, de două ori, Dragnea a fost pus la punct".
Consultantul politic a concluzionat: "Marea problemă cu Dragnea e că nu doreşte să se trezească din acest coşmar. E un coşmar în plan personal pentru el, dar nu mai ştie să facă diferenţa între acuzaţiile din dosarul Tel Drum care îi vizează şi familia şi implicarea partidului în jocuri periculoase, jocuri care pot înscrie PSD pe o spirală a neîncrederii publice. Asta poate însemna că ce astăzi pare bine îl poate duce cu viteză maximă să îşi înjumătăţească procentul de 30% de oameni care mai cred în partid.
O spirală a neîncrederii greu o mai parcurgi din sens opus. Mulţi din liderii PSD cunosc acest lucru şi îşi dau seama că e un drum al pierzaniei. Aşa, pe muteşte, nemergând în faţa DNA să îl susţină, sau prin replica lui Tudose de astăzi, îl lasă în ofsaid pe Dragnea. Dacă nu se deşteaptă nu îşi va reveni în timp util, timp util însemnând următoarele alegeri.
Astăzi a fost un moment important şi dacă va înţelege că nu poate merge înainte implementând asupra instituţiilor statului un regim de putere personală mai are o şansă, nu neapărat ca lider, ci în viaţa publică, dacă nu înţelege, soarta sa e pecetluită", a încheiat Cozmin Guşă.