"Este o hotărâre dură, o condamnare care presupune o decizie mai aspră faţă de hotărârea anterioară, condamnare şi pentru luare de mită şi pentru şantaj, dar şi recuperarea prejudiciului. Doar că trecând peste o condamnare la care, dacă nu suntem ipocriţi, vom recunoaşte că ne aşteptam, ar trebui să ne şi gândim chiar cu voce tare ce şi cum trebuie făcut", susţine deputatul PNL într-o postare pe blog.
Gorghiu afirmă că în justificarea deciziei de condamnare a lui Năstase nu ar trebui utilizat argumentul unui proces politic.
"O întreagă clasă politică trebuie să înveţe ceva din condamnarea de azi a fostului premier, iar plaga lăsată de acest proces şi de această condamnare pentru orice politician din România va fi una de lungă durată şi greu de tot vindecabilă. Mă gândesc că nu e cea mai fericită formulă să mergem pe ideea procesului politic, chiar nu o încurajez. Şi nici nu merg pe varianta vehiculată masiv că se va promova legea amnistiei şi graţierii, pentru că aşa ceva nu va trece, indiferent cine şi când şi-o doreşte", a mai apreciat Gorghiu.
Totodată, deputatul PNL susţine că "legile bune, dar şi mai ales judecătorii buni apără statul de drept în România", parafrazându-l pe Alecu Russo.
Fostul premier a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.
Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.
Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.