Fostul primar al unei comune din județul Alba nu a scăpat fără condamnare în dosarul penal judecat pentru fraudă din fonduri europene, deși a cerut judecătorilor să constate prescrierea faptelor vechi de peste opt ani.
Marin Jurj din Alba, Ex-primarul PSD al comunei Arieșeni, stațiune turistică din Munții Apuseni, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de trei ani.
Hotărârea a fost pronunțată joi, 19 octombrie 2023, dosarul fiind trimis în judecată în anul 2019.
Jurj a scăpat, însă, de faptele de fals intelectual și complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prima s-a prescris, iar pentru cealaltă a fost achitat. Magistrații au reținut, totuși, infracțiunea de fraudă din fonduri europene, prevăzută de Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Potrivit rechizitoriului, infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”).
Primarul în funcţie, Marin Jurj, a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumelor solicitate, în cuantum total de 383.855 lei.
Ceilalți doi inculpați, Ştefan Horaţiu Bădică și Anamaria Bădică, au primit și ei, aceeași pedeapsă, de doi ani de închisoare cu suspendare. Pe perioada termenului de supraveghere, cei trei trebuie să efectueze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.
La instanța de fond, Marin Jurj și Ştefan Horaţiu Bădică au primit pedepse cu executare, iar Anamaria Bădică a fost achitată. De asemenea, societatea comercială reprezentată de cei doi soți a primit o amendă penală în valoare de 24.000 de lei.
„Pentru a se asigura că nu vor exista obstacole în calea acordării preferenţiale a contractelor de achiziţie publică necesare derulării procedurii de aprobare a proiectului către Societatea Alfa Ştef Proiect SRL, inculpatul (Marin Jurj – n.r.) s-a implicat personal în întocmirea documentelor, deşi în calitate de conducător al autorităţii contractante (beneficiarului) atributul său era acela de a aproba respectivele documente, persoana responsabilă de buna desfăşurare a tuturor activităţilor ce trebuiau derulate pentru realizarea proiectului fiind managerul de proiect”, se precizează în rechizitoriu.
Atât fostul primar, cât și ceilalți doi inculpați au cerut încetarea procesului penal pentru că fapta s-a prescris, dar instanța nu a fost de acord.
„Termenul de prescripție a răspunderii penale în privința infracţiunii prevăzute de art.18 alin.1 ind.1 din Legea nr.78/2000, de 8 ani, calculat de la data de 22.10.2015, s-ar împlini la data de 21.10.2023, termen care nu este împlinit la data pronunțării prezentei decizii (conform art.186 alin.1 C.pen. «La calcularea timpului ziua se socotește de 24 de ore, săptămâna de 7 zile, iar anul de 12 luni. Luna şi anul se socotesc împlinite cu o zi înainte de ziua corespunzătoare datei de la care au început să curgă»”, au precizat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit completului de judecată, „neîmplinirea termenului de prescripție a răspunderii penale în privința infracţiunii prevăzute de art.18 ind.1 alin.1, 2 din Legea nr.78/2000 face inutilă orice analiză a incidenței deciziilor nr.197/2018 și nr.357/2022 ale Curţii Constituţionale privind cauzele care determină întreruperea curgerii termenului de prescripţie a răspunderii penale, invocate de inculpaţi, dar și a Deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene C-107/23 din 24 iulie 2023, invocată de procuror, la care se va face referire cu ocazia analizei prescripției răspunderii penale în privința celorlalte infracţiuni deduse judecății”.
În privința celorlalte două infracțiuni, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, Curtea a constatat că termenul de prescripție a răspunderii penale este de 5 ani, calculat de la data de 4.10.2015 și, respectiv 4.08.2014, acestea fiind pescrise din 2019, respectiv 2020.
Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă. Astfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să deschidă un proces civil, în termen de 30 de zile de la pronunțarea hotărârii, pentru a putea recupera prejudiciul de 377.663 lei, stabilit în final.
Comuna Arieșeni este o stațiune turistică de interes național, fiind una dintre destinațiile de vacanță preferate din zona Munților Apuseni.