Ministerul Finanțelor a transmis către Secretariatul General al Guvernului un memorandum prin care solicită mandatarea reprezentanților statului astfel încât să distribuie ca dividende 90% din profiturile înregistrate de companiile de stat, statul estimând că va colecta aproape 8 miliarde de lei în acest an, arată un document.
Deși colectarea de dividende de la companiile de stat este o practică uzuală, Ministerul Finanțelor a cerut totuși ca memorandumul să fie introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern, la secțiunea „Confidențiale”. Potrivit Economedia, nu este clar motivul pentru care un astfel de memorandum este confidențial, Ministerul Finanțelor refuzând să acorde jurnaliștilor un punct de vedere.
Ce conține memorandumul emis de Ministerul Finanțelor
Memorandumul privind colectarea de dividende și solicitarea ca memorandumul să fie confidențial sunt semnate de către Liliana Anghel, secretar general în Ministerului Finanțelor.
Anghel a fost anterior director adjunct în ministerul Fondurilor Europene pe vremea când acesta era condus de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș. Ea a fost și angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), conform declarației de avere.
Ministerul Finanțelor precizează că prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 au fost prevăzute venituri din dividende și vărsăminte la bugetul de stat în sumă de 7,9 miliarde lei, reprezentând minim 90% din profitul net realizat în anul 2023 de societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și de regiile autonome, arată sursa citată.
În anul 2023 au fost estimate venituri din dividende și vărsăminte la bugetul de stat în sumă de 9,7 miliarde de lei, reprezentând minim 90% din profitul net realizat în anul 2022 de societățile naționale, companiile național deși societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și de regiile autonome.
Cu toate acestea, Guvernul a fost de acord ca unele companii să repartizeze cote mai mici de 90% din profitul net realizat al anului 2022. Aceste companii au fost Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz și Transelectrica. Astfel, acestea au repartizat o cotă de 50% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende, în sumă de 2,048 miliarde lei, rezultând un deficit de 1,258 miliarde lei din suma de 9,7 miliarde lei.