"România, într-un context complicat de securitate, la este o ţară sigură. Care îşi face datoria în Europa. Merg mâine la JAI, am un mandat, din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Victor Ponta, clar pe care îl voi spune cu respect şi demnitate. România îşi respectă angajamentele de a primi 1700 de imigranţi", a afirmat Gabriel Oprea, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Pompierului.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi.
Preşedintele ROmâniei se arată nemulţumit de anunţul Comisiei Europene privind cota de peste 6.000 de imigranţi ce revine României.
Klaus Iohannis declară că nu este oportun şi nu e o soluţie să fie stabilite cote obligatorii de imigranţi.
"Referitor la cotele care au fost prezentate ieri de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Încă nu este cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European".
Preşedintele precizează că a discutat joi cu ministrul de Interne, care va participa la Consiliul JAI de luni, 14 septembrie, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii".
În opinia sa, cotele obligatorii "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect precum cel prezentat de CE nu era necesar "în această fază".
Slovacia se declară hotărâtă să blocheze prin veto la Consiliul JAI impunerea cotelor obligatorii de refugiați
Oficialul slovac a mai precizat că țara sa nu va fi singura care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiați, propunerea impunerii acestora fiind respinsă și de celelalte trei state ale grupului de la Vișegrad, respectiv Ungaria, Republica Cehă și Polonia, scrie Agerpres.ro.
'Am un mandat, nu doar din partea guvernului, dar și a parlamentului, de a folosi dreptul de veto împotriva oricărei propuneri ce ar institui cote, întrucât acestea nu sunt doar lipsite de sens, ci sunt îndreptate și împotriva imigranților și nu reprezintă o modalitate de rezolvare a crizei', a explicat ministrul slovac de interne în timpul unei dezbateri găzduite de postul local de televiziune RTV.
El a apreciat că se va putea ajunge la o decizie constructivă numai dacă va exista voința de a se asculta argumentele statelor central-europene, lucru pe care îl consideră însă puțin probabil, mai ales că nu s-a convocat o reuniune europeană la nivel de premieri pe tema refugiaților.