Acesta a explicat că nu a fost vorba de un plagiat, lucrarea fiind verificată de Comisia de Etică din cadrul Universității din București, care a deciz că suspiciunile nu se confirmă.
”Aş fi vrut să mă întrebaţi de plagiatul meu. Am înţeles că cât am fost la Bruxelles a fost o discuţie. Am să vă spun că mi-am dat doctoratul. În primul rând vreau să vă spun că sunt de acord ca toţi oamenii politici şi toţi politicienii ar trebui să li se verifice teza de doctorat. A mea tocmai a fost verificată. Când mi-am dat doctoratul nu am fost nici om politic şi nici demnitar. De aceea este bine să fie verificate toate tezele. Eu am înţeles că România este un stat membru NATO, a fost verificată teza mea şi, unde-i lege, nu-i tocmeală. Mai mult decât atât, în Comisia care m-a verificat au fost chemaţi şi experţi în drept penal, iar a fost o singură concluzie în unanimitate: că nu am plagiat. Este o comisie pe care o prevede legea. Eu vorbesc pe lege nu-mi dau cu părerea. Mai mult decât atât, în cadrul acelei Comisii, care mi-a dat un verdict în unanimitate că nu am plagiat au fost experţi recunoscuţi pe plan naţional în drept penal. Şi cu asta punct. La mine cel puţin este o temă falsă, sunt un om serios, UNPR este un partid serios”, a explicat Oprea
Potrivit Comisiei de Etică care a verificat lucrarea, vicepremierul nu a plagiat, aceasta susținând că “nu se confirmă suspiciunea de plagiat”.
„În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat”, se arată în comunicatul emis marţi de Consiliul Naţional de Etică, potrivit Gândul.info.
CNE a precizat că pentru a cerceta acuzaţia de plagiat a apelat la specialişti recunoscuţi.
„În procesul de soluţionare a acestei speţe, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a apelat la specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic. Menţionăm că prezentul comunicat a fost elaborat având în vedere Hotărârea CNE nr. 2.165/8.07.2015”, se mai arată în comunicat.