Miza acestei susțineri, în defavoarea Laurei Codruța Kovesi, ar fi apărarea intereselor Uniunii în fața atacurilor de pe piața economică europeană, venite din partea Chinei, Rusiei și chiar a Statelor Unite. Acestea ar putea produce pierderi de până la 300 de miliarde de euro, pe an, bugetului european.
În baza acestor argumente, Franța negociază și cu Germania susținerea candidatului francez, recomandat ca fiind unul dintre cei mai competenți procurori europeni. Acest joc politic european pune însă în plan secund candidatura Laurei Codruta Kovesi, a cărei competență este certificată doar în zona anticorupției.
Decizia finală se va lua în aceste zile și ar putea avea consecințe în jocul politic intern din România. Laura Codruta Kovesi este curtată de cei de la USR-PLUS pentru o posibilă candidatură la prezidențiale.
Deşi presa a scris că Francois Bohnert va prelua şefia unui parchet din Hexagon, magistratul francez a anunţat că merge mai departe şi chiar că are susţinerea colegilor germani. În plus, el a lansat un atac subtil la fosta şefă DNA, despre care a spus că a primit tratament preferenţial din partea presei.
Într-un interviu pentru Politico, Jean-Francois Bohnert s-a declarat trist după apelurile primite să se retragă din cursă şi articolele din presă care anunţau acest lucru.
”Sunt mulți oameni care mă susțin și ei știu că am experiența necesară pentru înființarea unor noi instituții. Nu pot renunța, pentru că multă lume nu ar înțelege”, - a declarat magistratul, care a adăugat că se bucură de sprijinul procurorilor germani.
Candidatul francez la şefia Parchetului European susţine că Laura Codruţa Koveşi a fost tratată diferit de presă, care a scos în evidenţă rezultatele ei în lupta cu corupţia, deşi acest domeniu este doar o mică parte din fişa viitorului post. Asta în timp ce Bohnert a preferat să stea în afara reflectoarelor.
”M-am simţit pus puţin în umbră din cauza accentului pus pe această calitate a domnişoarei Kovesi. Poate că şi faptul că discuţiile din timpul audierilor din Parlamentul European au pus accentul atât de mult pe corupţie nu a fost modalitatea cea mai bună de desfăşurare” - a mai adăugat Jean-Francois Bohnert.