”Sunt câteva lucruri pe care vrem să le lămurim, neconcordanţe între declaraţiile făcute de domnul Maior la audiere şi de domnul Horia Georgescu. Inclusiv după audierea domnului Maior, domnul Horia Georgescu a apărut în spaţiul public şi a făcut o serie de afirmaţii şi declaraţii în plus. Am avut o discuţie cu domnia sa şi a confirmat că va veni mâine(joi -n.r.) Înţeleg că va veni cu probe şi va susţine lucruri pe care nu le-a mai spus până acum în faţa comisiei, să dovedească unele lucruri care presupune a fi neadevărate în cele spuse de domnul Maior”, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.
Horia Georgescu a mai fost audiat în comisia SRI pe 15 noiembrie 2017, iar Manda declara atunci că acesta a prezentat o listă de persoane din zona politică - PSD, PNL, PDL - şi a insituţiilor de forţă şi din zona justiţiei, care mergeau la aniversări la sediul K2 al SRI.
”Procentul de câștig al proceselor a fost foarte mare. Fiecare din părțile implicate trebuie să răspundă la aceste întrebări, nu să se ascundă în spatele unor sintagme precum 'Mi-am făcut datoria'. (...) Cei care au generat trebuie să și răspundă. Eu răspund. Și ceilalți trebuie să fie responsabili pentru acțiunile lor”, a declarat Horia Georgescu după audieri.
Președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a prezentat o parte dintre declarațiile lui Horia Georgescu despre relația sa cu George Maior.
”Ne-a comunicat că după ce promovase examenul de a fi nominalizat președinte ANI, procedura presupunea ca Senatul să-l valideze prin vot. Era o perioadă în care nu era cvorum. S-a plâns la Maior pe acest caz, el l-a asigurat că urma să fie în regulă. Cred că a fost prima ședință de plen în care s-au întrunit senatorii și a avut cine să ia o decizie”, a declarat Manda.
Șeful comisiei de control al activității SRI spune că Georgescu a vorbit și despre dialogul dintre el și Maior despre sistemul de Justiție.
”Au discutat de mai multe ori pe această temă; există și un e-mail transmis lui Maior, în care arăta viziunea sa în ceea ce înseamnă zona de Justiție din România, în contextul în care - a confirmat și Georgescu - Maior era un posibil candidat la președinție sau un posibil prim-ministru al României. Întrebat dacă urma să fie ministru de Justiție, a spus că nu confirmă și nu infirmă. Pentru noi este clar că au existat discuții în acest sens”, a mai afirmat Claudiu Manda.
Manda: Maior a minţit. Va fi invitat de urgenţ la Comisia SRI
Claudiu Manda a afirmat joi că, după o a doua rundă de discuţii cu fostul şef al ANI Horia Georgescu, el consideră că fostul şef al SRI George Maior "a minţit" în privinţa relaţiilor cu Georgescu, Manda anunţând că îl va invita "de urgenţă" la comisie pentru a da explicaţii.
Manda a arătat că această a doua audiere a lui Horia Georgescu a fost stabilită după ce acesta a făcut mai multe afirmaţii în spaţiul public.
"În prima audiere, domnul Horia Georgescu ne spunea că a avut o relaţie foarte apropiată, că îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoştea vag. După ce-am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu, considerăm că domnul Maior ne-a minţit şi credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior. Astăzi, după şedinţă, o să îi scriem o adresă domnului Maior, să îl invităm de urgenţă la comisie pentru a discuta şi a avea opinia domniei sale în contextual noilor lucruri spuse la comisie de către Horia Georgescu. N-are cum să fie o discuţie sau să se cunoască vag - persoane care s-au întâlnit la sediul SRI, la sediul ANI, la restaurant sau la domnul Horia Georgescu acasă. Domnul Horia Georgescu a venit şi ne-a spus aceste lucruri şi ne-a adus şi probe în acest sens", a declarat Claudiu Manda la finalul discuţiilor cu Horia Georgescu, care au durat aproape şase ore.
Senatorul PSD a adăugat că o altă temă de discuţie a fost contextul numirii lui Horia Georgescu la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, acesta susţinând în cadrul comisiei că fostul şef al SRI George Maior ar fi intervenit pentru el.
"Ne-a comunicat că, după ce (Horia Georgescu - n.r.) promovase sau obţinuse examenul de a fi nominalizat preşedinte al ANI - procedura presupunea ca Senatul României să-l valideze printr-un vot, era o perioadă în care parlamentarii PSD, nu ştiu dacă şi PNL, că era vorba de USL, nu participau la şedinţe, nu era cvorum - a avut o discuţie cu domnul Maior, s-a plâns la domnul Maior pe acest caz, domnul Maior l-a asigurat că va fi în regulă şi, la cât ne-am uitat astăzi în timpul şedinţei la ce s-a întâmplat la Senat la vremea respectivă, cred că a fost prima şedinţă de plen a Senatului în care s-au întrunit senatori şi au putut să ia o decizie. (...) Vrem să-l ascultăm şi pe domnul Maior dacă s-a întâmplat aşa şi dacă a avut vreo discuţie cu cineva din zona de decizie", a explicat Manda.