„În momentul în care dăm semnalul că vom depăşi deficitul bugetar, vă spun că lupta cu inflaţia este pierdută.
Banca Centrală trebuie ajutată, va creşte dobânzile, dar este nevoie şi de politica fiscală şi este clar, semnalul trebuie să fie că nu vom depăşi deficitul estimat pentru anul acesta, de 5,85”, a spus Florin Cîţu.
„Ok, pe termen scurt putem să înţelegem acest efort, dar dacă el se permanentizează şi va avea impact pe ceea ce numim securitatea energetică a României, trebuie să găsim şi de undeva banii pentru investiţii şi, dacă nu îi au, anul acesta adio investiţii în energie, ceea ce înseamnă că obiectivul nostru de a ne dezvolta şi a deveni independenţi energetic se mută spre 2028, 2029.
Costul acesta, diferenţa, net, ni se spune că este suportabilă de la buget. Acum, o părere personală de economist, să ştiţi că această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit, pentru că, până la urmă, costurile vor creşte. Trebuie să vină o strategie pe termen mediu şi lung, ceea ce am cerut de fiecare dată, un acord transpartinic pentru investiţii în sectorul energetic, în fiecare an, până în 2026 şi legea offshore, sunt cele două soluţii”, a mai spus Cîţu.