"Aseară târziu am semnat un protocol USL la Ilfov împreună cu preşedintele PNL Ilfov. Sunt absolut convinsă că din acest moment, după ce ne-am pus semnăturile aseară pe acest document, lucrurile vor intra în normalitate şi pe un făgaş pe care l-au dorit cetăţenii atunci când ne-au votat. Nici nu vreau să mă gândesc la situaţia ce s-ar întâmpla dacă acest protocol semnat aseară şi avizat de copreşedinţii USL nu se va respecta. Nu iau în calcul această variantă", a afirmat Gabriela Firea.
Ea a spus că în privinţa protocolului a interesat-o mai puţin partea de negociere concretă privind funcţii şi cifre, dorind mai degrabă să se stabilească un mod de lucru colegial, care este cel mai mare câştig.
"Am obţinut ca la Ilfov să funcţioneze USL nu doar la nivel de terorie, ci şi în practică. Ne-am spus fiecare ce am avut în faţă, am lămurit anumite aspecte pentru că şi lipsa de comunicare sau comunicare prin intermediul presei pot să dăuneze unei relaţii şi cred că în acest moment trebuie să dovedim fiecare în parte că avem maturitate, că avem scopuri şi idealuri comune şi chiar dacă vom candida pe liste separate, cel puţin aşa este acum decizia, totul este ca ceea ce am promis deja şi eu ca senator, şi primarii, şi preşedintele Consiliului Judeţean să îndeplinim", a adăugat Firea.
Întrebată dacă a făcut pace cu Marian Petrache, ea a spus că este un om care iubeşte pacea şi că speră să fie pace în continuare.
"Pur şi simplu având în vedere că toate cele semnalate de mine s-au rezolvat şi în special modul de a lucra şi a comunica, acesta este marele câştig, nu mai are rost o demisie", a precizat Firea.
Ea a spus că a fost impresionată de reacţiile din ţară de la colegii săi, de telefoanele de susţinere pe care le-a primit şi că şi-a dat seama că munca sa este vizibilă în partid.
Firea a respins ideea vehiculată că ar fi demisionat din PSD pentru a-şi pregăti candidatura la prezidenţiale.
"Da. Vreau să candidez la prezidenţiale, şi anume la preşedinţia fundaţiei mamelor care-şi mai doresc un copil, cu siguranţă. Cât priveşte politica, e adevărat, niciodată să nu spui niciodată, dar cred că nu este momentul acum să discutăm despre candidatura mea. Avem un prezidenţiabil al USL pe care-l susţinem din toate punctele de vedere şi nu văd un motiv pentru care s-ar înscrie un alt membru PSD în cursă. Dimpotrivă", a adăugat Gabriela Firea.
Senatorul PSD Gabriela Firea a anunţat, vineri, că a demisionat din PSD după decizia PNL de a accepta colaborarea cu PDL în Ilfov, ea criticând faptul că niciun lider al PSD nu a luat poziţie faţă de gestul liberalilor.
Firea a acuzat PNL Ilfov că a făcut în Consiliul Judeţean alianţă cu PDL, iar liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a afirmat, la RTV, că a făcut acest lucru pentru a putea duce la îndeplinire proiecte cu care s-a angajat în faţa electoratului, în condiţiile în care majoritatea cu PSD nu mai funcţiona.
Firea a declarat ulterior că are în vedere iniţierea la nivelul USL Ilfov, respectiv între organizaţiile PSD şi PNL, un pact de neagresiune, după modelul pactului de la Botoşani.
Petrache a declarat pentru MEDIAFAX că nu este împotriva unui pact de neagresiune propus de organizaţia PSD, dar este nevoie de o mediere a conflictului din partea lui Victor Ponta şi a lui Crin Antonescu, precum şi de o înţelegere la nivel naţional.
Marţi, la Vila Lac 1 a avut loc o şedinţă a USL privind soluţionarea problemelor din USL Ilfov, la reuniune participâ mai mulţi lideri USL, inclusiv liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, şi preşedintele demisionar al PSD Ilfov, Gabriela Firea.
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat ulterior că Gabriela Firea va rămâne în PSD, el menţionând că, în urma discuţiei din USL, atât senatorul PSD, cât şi liderul PNL Marian Petrache au înţeles că împreună pot face mai mult pentru Ilfov şi pentru carierele lor politice.
"Am fost împreună cu domnul Antonescu şi cu domnul Oprea, am participat la discuţia între colegii de la Ilfov (...) Cred că vestea bună este că de mâine la Ilfov va exista o majoritate USL funcţională", a spus Ponta.
El a adăugat că va căuta, împreună cu liberalul Crin Antonescu, "peste tot în teritoriu soluţii de colaborare", menţionând că liderii USL din judeţele unde sunt probleme vor fi chemaţi la centru pentru discuţii în acest scop. El a dat ca exemplu USL Alba.
Potrivit premierului, la Ilfov a fost "o dispută personală foarte accentuată", dar rolurile de mediator şi de autoritate al său şi al lui Crin Antonescu au determinat ca cei doi lideri judeţeni ai USL să se înţeleagă.