Dacă Ursula von der Leyen devine sau nu președinte al Comisiei Europene în acest an depinde de capriciile politicii românești, scrie site-ul Politico.eu.
Politico relatează evenimentele politice de la București și explică cum acestea întârzie validarea Comisiei, în condițiile în care acum, România nu are un candidat, după ce cei precedenți au fost respinși.
Și Romania nu este singura provocare pentru von der Leyen. Candidații din Ungaria și Franța au fost, de asemenea, respinși, iar înlocuitorii lor trebuie să treacă prin procesul de confirmare în Parlamentul European. Apoi, exista Marea Britanie, despre care s-a spus că trebuie sa facă o nominalizare dacă vrea o amânare a Brexit-ului, explica site-ul european.
Dar România este singura țară fără guvern. Parlamentul va vota unul abia pe 4 noiembrie, iar rezultatul este incert.
Prin urmare, Comisia Europeană face un apel către București. "Până nu se da votul de confirmare, nu vom ști când va începe să funcționeze noua Comisie, dar varianta de lucru la acest moment este data de 1 decembrie", a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvant a Comisiei UE.
Andreeva a spus ca von der Leyen a făcut presiuni pentru ca lucrurile să se miște rapid. "Este urgent, și ea se asteapta ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită un candidat cât mai repede posibil, iar ea se afla în legatură cu omologii săi din Romania pe acest subiect", a spus Andreeva.
Guvernul Orban este ”în grafic” privind numirea comisarului european
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, luni, că dacă Guvernul va fi învestit pe 4 noiembrie este destul timp pentru propunerea unui comisar european din partea României, menţionând că lucrurile sunt "în grafic".
"Formularea de la Comisia Europeană a fost cât mai repede. (...) Pe de altă parte, ca urmare a posibilităţii prelungirii termenului la care să aibă loc ieşirea Marii Britanii cu trei luni de zile, în mod evident şi Marea Britanie, atât timp cât mai este membră a Uniunii Europene, va desemna un comisar european", a afirmat Orban, la Parlament, întrebat dacă mai suportă amânare propunerea de comisar european pe care trebuie să o facă România.
Dacă guvernul PNL va primi sprijinul Parlamentului săptămâna viitoare, Orban este de așteptat să nominalizeze un coleg liberal, iar doi eurodeputați sunt considerati favoriți: Siegfried Muresan și Adina Valean, mai scrie Politico.
Site-ul avertizează însă că instabilitatea politică de la București ar putea împinge debutul Comisiei von der Leyen până în 2020.