În acest context, Biroul pentru Evaluare Tehnică şi Relaţii Internaţionale (OATRI) din cadrul Ministerului Public din Costa Rica a transmis vineri că Elena Udrea şi Alina Bica sunt în continuare în arest preventiv şi că, până în momentul difuzării acestei ştiri, România nu a anulat solicitarea de extrădare. "Instituţia se va consulta cu autorităţile din Românía pentru a clarifica informaţiile despre acest caz", a transmis OATRI.
Înalta Curte a decis suspendarea executării pedepsei de închisoare cu executare pentru Elena Udrea. Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a declarat joi că a solicitat instanței o preschimbare a termenului după ce magistrații Înaltei Curți au decis amânarea judecării cererii de suspendare e executării pedepsei pentru data de 28 ianuarie.
"A fost șocată de soluția dată de instanță și mi-a solicitat în funcție și de modul cum va fi soluționată cererea noastră de preschimbarea termenului să formulez o sesizare către CSM pentru a sesiza această inechitate care conduce practic la încălcarea unui drept fundamental, dreptul la libertate”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.
Acesta a precizat că sesizarea va fi făcută către Inspecția Judiciară din CSM. ”Deci ne gândim serios la acest lucru, doamna Udrea mi-a cerut să iau în calcul și să formulez această cerere în funcție de cum va fi soluționată cererea noastră de preschimbare de termen”, a mai spus Rădulescu.
Avocatul susține că judecătorii au comis o inechitate în cazul Elenei Udrea, având în vedere că în alte cauze în care s-a cerut suspendarea executării pedepsei s-au pronunțat miercuri seara.
Magistratul a pus concluzii de admitere, mentionând că motivele pe care se bazeaza calea de atac sunt prevazute de lege.
Completul de 5 judecatori a ramas in pronuntare.
Termenul initial era stabilit pentru 28 ianuarie, insa a fost preschimbat pentru astazi, la cererea avocatului fostului ministru.
Tot astazi s-a judecat si contestatia unui alt inculpat din dosarul Gala Bute, Tudor Breazu, in prezent incarcerat.
Contestatia Alinei Bica a fost admisa in principiu, pedeapsa ei fiind suspendata pana la o decizie pe fond. Fosta sefa a DIICOT urmeaza sa fie eliberata din detentie in Costa Rica.
Alina Bica ar putea fi eliberată imediat ce documentele instanței supreme din România vor fi traduse de autoritățile judiciare din Costa Rica. Și Elena Udrea, colega de arest a Alinei Bica, așteaptă același lucru. Amândouă s-au considerat, în permanență, nevinovate.
Decizii similare au fost luate si in cazul altor condamnati celebri, precum: Rudel Obreja, Constantin Nita, Serban Pop.
Felul în care s-au format completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost declarat nelegal de Curtea Constituțională. Anul acesta, tragi-comedia extragerilor s-a repetat de trei ori.
Calea rejudecării ar putea fi deschisă și pentru alte dosare, prin procedura recursului în casație. Unul dintre ele ar fi dosarul Referendumului, în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Și Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan – Pinalti, Gabriel Sandu din lotul Microsoft au fost condamnați tot de completul de cinci judecători după 2014. În toată această ecuație, ghinionist este Adrian Năstase. El a fost condamnat în ianuarie 2014, iar decizia Înaltei Curți privind completele de cinci judecători datează din februarie.