Guvernul vrea să anuleze pensiile speciale introduse prin mai multe legi promovate chiar de PSD. Cutia Pandorei a fost deschisă, în 2015, de Victor Ponta, care a promovat pensiile specile pentru militari și cadrele din MAI care nu mai aveau legătură cu contribuția. Marea problemă a fost că după militari și polițiști au venit și alte categorii, astfel că deficitul la bugetul de pensii a ajuns, potrivit analiștilor, la 20-22 miliarde de lei, iar numărul beneficiarilor - la peste 400.000.
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat, recent, că este foarte dificil ca bugetul de stat să acorde finanţare, prin intermediul bugetului de echilibrare, pentru bugetul de pensii. Tot domnia sa explică și de ce este necesară corectarea inechității. "OUG privind pensiile speciale ne va ajuta practic, la anul, să putem să susţinem bugetul, chiar dacă există un număr mare acum de cereri de pensionare, deoarece creşteau salariile. Impactul bugetar este mai mic pentru că există o corelaţie între pensiile speciale şi salarii", a mai afirmat acesta.
Spre deosebire de sistemul obişnuit de pensii, în care fiecare pensie se calculează pe baza punctului de pensie, stabilit în funcţie de contribuţiile plătite pe toată perioada anilor de muncă, în sistemul pensiilor speciale se folosesc sisteme de calcul diferite de la un domeniu de activitate la altul. Acesta este și motivul pentru care analiștii recomandă guvernanților și legiuitorului ca pensiile speciale să nu fie considerate parte a bugetului de pensii, în general, pentru că acestea nu se calculează având ca bază sistemul contributiv.
Pensiile românilor de rând se majorează în fiecare an, în medie cu 5%, respectiv cu 100% rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie, în timp ce pensiile speciale se indexează în funcţie de salariul în plată al unui angajat cu o funcţie similară celei deţinute anterior de pensionar.
Cu alte cuvinte, concluzia unanimă este că sistemul de pensii speciale este unul nejustificat, inechitabil şi defavorizant și că trebuie corectat.
În încheiere, vă redau o declarație de mult bun simț din spațiul public... "O pensie reprezintă efortul de muncă şi răspundere pe care a avut-o cel care a deţinut o funcţie şi care a fost de o importanţă pentru societate. Este greu de probat, de demonstrat şi de convins societatea românească de faptul că o serie de generali, cu toate meritele lor, pe care, întrucât nu le ştim, nu le comentăm, au fost de 10 sau de 20 de ori mai eficienţi şi mai utili ţării noastre decât oamenii care au ocupat posturi importante, dar în viaţa civilă", a declarat, pentru Bursa, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).