Discuțiile au loc în contextul în care o parte a mediului de afaceri susține că o majorare ar trebui să se facă de la 1 ianuarie 2024, nu de la 1 octombrie 2023, deoarece companiile au deja stabilite bugetele de salarii pentru acest an, arată, potrivit unui comunicat al Confederației Patronale Concordia.
O altă dispută este legată de majorarea salariului, la pachet cu eliminarea unei scutiri de taxe. Dacă salariul minim brut se va majora la 3.300 lei de la 1 octombrie și nu va mai exista o scutire de taxe pentru 200 lei, un angajat va încasa net 1.964 de lei, în timp ce, dacă se scutesc cei 200 lei de taxe, același angajat ar primi un net de 2.164 lei.
Dacă salariul minim se va majora la 3.750 lei de la 1 ianuarie anul viitor, fără scutirea de taxe, netul unui angajat ar fi de 2.227 lei, iar cu scutire de taxe pe suma pentru 200 lei, angajatul ar lua „în mână” 2.427 de lei.
Și Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a anunțat că antreprenorii nu se opun majorării salariului minim pe economie, dar în condițiile în care acest lucru le aduce mai mulţi bani angajaților, nu doar mai mulţi bani în bugetul de stat, din impozite și taxe.