DISCRIMINARE SEXUALĂ. Raportul Comisiei Europene constată faptul că normele comunitare menite să combată discriminarea pe motive de origine rasială sau etnică, religie, handicap, vârstă sau orientare sexuală au fost transpuse de toate statele membre în legislaţia lor naţională dar, în prezent, "sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le pune în aplicare".
Documentul analizează modul în care statele membre respectă prevederile Directivei privind egalitatea de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi Directiva privind egalitatea de tratament între rase, ambele adoptate în 2000. "Este o veste bună că aceste directive ale UE fac parte acum din dreptul intern al tuturor celor 28 de ţări din UE. Cu toate acestea, raportul de astăzi scoate în evidenţă faptul că autorităţile naţionale mai trebuie să asigure şi protecţia efectivă a victimelor discriminării la faţa locului", se arată în comunicatul CE.
Printre principalele provocări constatate de autorii raportului se numără "insuficienta sensibilizare a opiniei publice asupra drepturilor şi faptul că nu toate cazurile de discriminare sunt raportate". Pentru a sprijini acest proces, Comisia pune la dispoziţie fonduri pentru sensibilizarea opiniei publice şi pregătirea practicienilor în domeniul dreptului pe tema legislaţiei privind egalitatea. În plus, Comisia Europeană a publicat orientări pentru victimele discriminării.
Raportul oferă şi o sinteză detaliată a jurisprudenţei apărute de la adoptarea directivelor şi aduce clarificări mai ales cu privire la discriminarea pe motive de vârstă, care a dat naştere unui număr considerabil de hotărâri.
La capitolul discriminare sexuală este menţionată şi România, ca urmare a cazului ACCEPT-BECALI, aflat şi în atenţia Curţii de Justiţie a UE, în 2013.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a analizat cazul generat de declaraţia făcută de George Becali în 2010, potrivit căreia patronul clubului Steaua nu ar lua un homosexual în echipă. Cazul a ajuns la instanţa europeană după ce Curtea de Apel Bucureşti, care a judecat acţiunea Asociaţiei ACCEPT în cazul declaraţiilor lui Gigi Becali, a adresat Curţii de Justiţie de la Luxemburg mai multe întrebări.
DISCRIMINARE SEXUALĂ. La 25 aprilie, CJUE a decis că FC Steaua poate fi obligat să probeze că nu urmează o politică de recrutare discriminatorie, pe criteriul orientării sexuale, după ce finanţatorul clubului, Gigi Becali, a declarat că nu ar lua un homosexual în echipă.
Totodată, Curtea a arătat că Directiva privind egalitatea de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă este aplicabilă în situaţii precum cea aflată la originea litigiului, care privesc declaraţii referitoare la condiţiile de acces la încadrare în muncă, inclusiv condiţiile de recrutare.
România este menţionată, de asemenea, şi la capitolul discriminare rasială şi etnică, pentru discriminare indirectă.
Astfel, o măsură aparent neutră luată de primarul Sorin Oprescu privind comerţul stradal a reprezentat, de fapt, o discriminare indirectă, afectând reprezentanţii unei anumite etnii. Noile reguli referitoare la comerţul stradal din Bucureşti au avut un efect negativ asupra vânzătoarelor, în special de etnie roma, întrucât au fost eliminate de pe piaţă nu doar cele care nu îndeplineau condiţiile legale, ci şi cele care aveau toate actele în regulă. De altfel, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 2011, că trebuia evaluat fiecare caz în parte.
Pentru a se asigura că drepturile UE la egalitate de tratament sunt aplicate în mod corespunzător la faţa locului, Comisia recomandă statelor membre să continue să sensibilizeze opinia publică în legătură cu drepturile antidiscriminare şi să îşi concentreze eforturile asupra categoriilor celor mai expuse, cu implicarea angajatorilor şi a sindicatelor.
CE cere statelor membre să faciliteze raportarea cazurilor de discriminare pentru victime şi să asigure accesul la justiţie pentru cei afectaţi de discriminare. Ghidul pentru victime elaborat de Comisie cuprinde îndrumări specifice despre cum trebuie prezentată şi susţinută o plângere în materie de discriminare.
În acelaşi timp, Comisia invită statele să abordeze problemele de discriminare specifice cu care se confruntă romii, în cadrul strategiilor lor naţionale pentru integrarea acestora.