"Este un moment nou în istoria Europei pe care nu-l înțelegem noi, cei din țările răsăritene. Până la căderea zidului berlinez, noi eram cei care abia așteptam să depășim granițele noastre, să ne exilăm, să plecăm cu toate riscurile care incubau o asemenea decizie. Granițele Europei nu mai sunt etanșe grație Uniunii Europene și grație tratatului de la Schengen. Însă, țările din estul Europei care mereu au zis 'să vină americanii, să ne primească francezii', ne trezim că sunt dintr-odată țările noastre solicitate de unii care au altfel de nefericiri. Europa, între 1820 și 1920, 55 de milioane de europeni au emigrat în SUA; după al Doilea Război Mondial, șase milioane de italieni au plecat din cauza sărăciei, fie în sudul Franței, fie pe unde au putut. Pare o noutate pentru noi că se deplasează popoarele, că fug când sunt războaie. Nu e o noutate, așa a fost dintotdeauna istoria. Să nu ne mire că istoria se repetă", a declarat Dinu Flămând.
În viziunea sa, odată ajunși aici, imigranții nu vor părăsi teritoriul Europei.
"În Franta, de exemplu, toată zona 'La Defense' - centrul financiar, știți ce era? Zona portughezilor sau erau italienii care fugiseră după război și au stat vreo zece ani până au început să construiască un nou oraș. Așa se va întâmpla și la noi. Vor fi probabil noi orașe, dar nu ghetouri, vor fi locuințe unde vor trebui să locuiască. Oamenii politici și, în general, suprastructura politică și organizatorică e în măsură să controleze marile evenimente ale istoriei? Evident că nu. Ce se întâmplă: oamenii aceștia pleacă din diverse motive, dar dacă ne uităm la incendiul care se perpetuează în zonă, de unde vine? De la faptul că nu s-a rezolvat niciodată intervenția în Irak, în curând probabil se va despărți în două sau trei state; kurzii vor să aibă statul lor. Realitatea și structurile sociale sunt alte decât cele pe care le vrem noi. E un fenomen de o amploare extraordinară", a adăugat Dinu Flămând.
În acest context, precizează Dinu Flămând, răsare întrebarea dacă Europa va rezista valului de migranți.
"Acum, dacă se ajunge la această înțelegere cu Iranul, e într-adevăr un mare pas că vor stopa o sursă de finanțare pentru tot felul de grupuscule arabe, integriste și așa mai departe. Nici Iranului și nici statelor din golf nu le convine haosul. Ei vor să producă petrol, să cumpere din Occident ce le convine, să nu li se aducă democrația de tip occidental. Bush a dus cu forța democrația în Irak și iată cum a lăsat-o. Această avansare a Statului Islamic e incredibilă. Eu nu îl văd pe viitorul președinte al SUA să ducă soldați în zonă. Apare și întrebarea: rezistă Europa? Spațiul Schengen există pentru că există clauzele care le permit statelor să introducă controale. Există vechile sisteme de controale la frontiere care pot refuncționa. Asta poate duce la dispariția Europei?", a mai spus Dinu Flămând.