Analiştii politici contactaţi de adevarul.ro interpretează gestul premierului Victor Ponta de a se trata în străinătate ca o recunoaştere a stării precare a sistemului medical din România.
„Presupun că e în asentimentul tuturor cetăţenilor din România, care ar face şi ei exact acelaşi lucru dacă ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală şi şi-ar permite să se opereze în străinătate. Prim-ministrul este conştient de starea sistemului sanitar din România şi nu are de ce să-şi rişte sănătatea acceptând o intervenţie chirurgicală în ţară. Ruşinos, dar sănătos, cel mai probabil“, ironizează analistul politic Dan Ionescu gestul lui Ponta de a pleca în Turcia pentru a se opera.
Decizia premierului Victor Ponta de a se opera de ruptură de ligamente într-o clinică din străinătate, şi nu într-un spital românesc, i-a luat prin surprindere pe specialiştii din sistemul sanitar, care condamnă gestul primului ministru. Aceştia afirmă, la unison, că, prin decizia sa, Ponta admite că sistemul de sănătate este subfinanţat şi cu dotări insuficiente. Pe de altă parte, aceiaşi medici afirmă că operaţia putea fi amânată şi, mai mult, nu era obligatorie.
„Nu este o operaţie obligatorie şi nu are un timp limită în care trebuie făcută. Sunt persoane care preferă să nu se opereze niciodată de ruptură de ligament încrucişat anterior pentru că ştiu că nu-şi mai revin niciodată 100%”, explică specialiştii.
„Mă mir că pentru o operaţie de ruptură de ligament nu a ales o clinică din România, ci a optat pentru o clinică din străinătate. Este o discordanţă între vorbă şi faptă la politicienii noştri, iar decizia de azi ne demonstrează, încă o dată, că în cei 26 de ani de la Revoluţie nu a existat interes în a stimula medicii şi în a îmbunătăţi condiţiile din sistemul sanitar. Era un gest de onoare, ca premier, să se opereze la noi. Avem specialişti foarte buni”, a arătat şi profesorul Gheorghe Burnei, chirurg ortoped la Spitalul „Marie Curie”, din Capitală.